وایرکات چیست؟ [مزایا و معایب وایرکات]
در این مقاله قصد داریم شما را با یکی از روش های ماشینکاری در صنعت بزرگ مهندسی یعنی وایرکات (Wire Cut) آشنا کنیم. ببینیم وایرکات چیست و مزایا و معایب این روش را بررسی کنیم. امروزه تکنولوژی وایرکات به دلیل داشتن کیفیت بالا در برشکاری در صنایع مختلف بسیار استفاده می شود. تکنولوژی وایرکات که جزو روشهای مدرن برش قطعات به حساب می آید امروزه در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
پیشنهاد مکتبی نو: برشکاری واترجت چیست؟
وایرکات چیست؟
تکنولوژی برش کاری به وسیله دستگاه وایرکات به نوعی از ماشینکاری گفته میشود که از طریق تخلیه الکتریکی بین سیم دستگاه و قطعه مورد نظر انجام می شود. در فرایند وایرکات از یک سیم نازک ( ۲۵ میکرون) که درون مایع دی الکتریک قرار گرفته است برشی بسیار دقیق برای انواع قطعات مختلف فلزی و غیرفلزی ایجاد میکند.
در فرایند برشکاری به وسیله وایرکات فلز مورد نظر که شامل فلز های مختلف مانند استیل تیتانیوم و آلیاژهای مربوطه هستند برش نمیخورند بلکه در قسمت برش فلز مورد نظر ذوب می شود. در این فرایند خط برش بسیار ظریف می باشد و سطح مقطع برش کیفیت بسیار مطلوبی دارد. در تصویر زیر شماتیکی از دستگاه برش به وسیله وایرکات نمایش داده شده است.
روش کار دستگاه وایرکات به چه صورت میباشد؟
در ماشینکاری به وسیله وایرکات از طریق ایجاد یک جریان بالا بین سیم و قطعه کار باعث میشود تا دما افزایش یافته و برش بر روی قطعه انجام شود اما اگر قطعه رسانا نباشد تخلیه الکترون های سیم بر روی قطعه کار امکان پذیر نیست همچنین در فرایند برشکاری قطعه مورد نظر در مایعی به نام دی الکتریک قرار گرفته تا بین سیم و قطعه را پر کند تا باعث ایجاد تخلیه الکتریکی شود.
در ادامه با حرکت میز کار و یا سیم دستگاه به وسیله کنترل کامپیوتر بر روی مسیر برش، قطعه کار مورد نظر برش داده میشود. دستگاه های وایرکات مجهز به کنترل سی ان سی (CNC) می باشند تا بتوان مسیر حرکت را با استفاده از G-Code های گرفته شده ایجاد کرد. این مزیت باعث میشود تا دقت بالایی در برش قطعات داشته باشیم.
پیشنهاد مکتبی نو: آهنگری چیست؟ [انواع، مزایا و معایب]
اجزای دستگاه وایرکات
اجزای اصلی دستگاه وایرکات به شرح زیر می باشد:
- سیم وایرکات
- منبع تغذیه دستگاه
- مایع دی الکتریک
- مکانیزم جهت حرکت
مدلسازی جهت برش با وایرکات
جهت ایجاد مسیر برش در دستگاه وایرکات ابتدا قطعه مورد نظر در نرمافزارهای طراحی مانند اتوکد (Autocad) و یا سالیدورک (SolidWorks) مدل سازی میشود سپس با استفاده از فرمت های استاندارد مانند DWG و گرفتن یک فایل به نام G-code مسیر حرکت برش را در دستگاه وایرکات تعریف می کنیم.
مزایای برشکاری به وسیله وایرکات چیست؟
- دقت بالای برش
- ضخامت کم برش
- کنترل کردن برش با استفاده از سی ان سی
- امکان برش قطعات و فلزات سخت با ضخامت بالا
- کیفیت سطح برش مطلوب
معایب برشکاری به وسیله وایرکات چیست؟
- قیمت بالای دستگاه و نگهداری آن
- نیاز به اپراتور ماهر
- سرعت ماشین کاری
- قابل استفاده فقط برای مواد رسانا
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
کاربرد هوش مصنوعی در مهندسی مکانیک
هیدرولیک چیست؟ | اجزا و انواع سیستم هیدرولیک
دیدگاهتان را بنویسید