مهندسی مکانیک
برای شروع این مقاله بهتر است ابتدا کمی در مورد مهندسی مکانیک صحبت کنیم. مهندسی مکانیک به عنوان یکی از رشته های شناخته شده است که در ساخت و تولید دستگاه ها و ماشین آلات صنعتی و غیر صنعتی به کارگرفته می شود. در میان بقیه شاخه های صنعتی مهندسی مکانیک از پرکارترین و اقتصادی ترین موارد می باشد. برخی از مهندسان مکانیک با استفاده از اصول گرما، نیرو، جهت، حرکت و انرژی اقدام به ساخت بسیاری از دستگاه های مکانیکی و گرمایی در صنعت می کنند. به کارگیری مهندسی مکانیک در جوامع امروزی با استفاده از نرمافزارهایی از قبیل نرم افزار کتیا و آباکوس بسیار رواج یافته است. در اینجا باید بگوییم که به کارگیری مهندسی مکانیک در صنعت و استفاده درست از نرم افزار های زمینه ای برای دستیابی به خروجی موردنظر نیازمند افراد کاردان و مهندسان مطرح می باشد که یادگیری اصول مهندسی مکانیک از اصلی ترین مواردی است که باید آن ها آموزش دیده باشند.
در طی یک طبقه بندی و دسته بندی کلی می توان تمام زمینه های فعالیت و کارکرد مهندسان مکانیک در صنعت و موارد دیگر برای ساخت و تولید را انجام داد که در ادامه به آن می پردازیم:
طراحی (CAD)
طراحی اولین زمینه فعالیت مهندسان مکانیک در صنعت می باشد که با استفاده از بسیاری از نرم افزار ها و طراحی های سه بعدی و بهره گیری از ایده و خلاقیت های ذهنی خود ارائه و پردازش یک طرح اولیه کلی برای تولید ماشین آلات و بسیاری از مواردی مشابه آن به کار گرفته می شود. بعد از ایده پردازی و تحلیل و بررسی ایده های مورد نظر با استفاده از نرم افزار های کامپیوتری امروزه که کاربرد ویژه ای در گرافیک و ساخت قطعات دارند طرح مورد نظر برای تولید در صنعت را مورد بررسی قرار می دهند و بعد از بررسی نمودن تمام جزئیات آن در صورت نداشتن ایراد به ساختار آن می پردازند.
تحلیل (CAE)
تحلیل از دومین زمینه های فعالیت مهندسان مکانیک می باشد که در این مرحله هر مهندس مکانیک باید با توجه به تمامی نرم افزار های به کار گرفته شده و بهره گیری صحیح از نرم افزارهایی از قبیل کتیا به تحلیل و بررسی قطعه ساخته شده خود بپردازند و تمامی اجزا آن را بررسی کرده و در صورت بروز مشکل به حل آن بپردازند. برای متحرک سازی آموزش موشن استادی در سالیدورک را دنبال نمایید
کنترل کیفی و خروجی
مورد بعدی کنترل کیفی و خروجی قطعه به دست آمده است اصولا بعد از ساخت هر وسیله ای که مد نظر طراحان می باشد باید در پایان کار سطح کیفی آن را بررسی و کنترل نمود و در صورت وجود مشکل آن را حل نمایند.
مهندسان مکانیک برای کار و فعالیت خود از نرم افزارهای متعددی بهره می گیرند که در ادامه مقاله شما را با برخی از آنها و کاربردهای نرم افزارها در مهندسی مکانیک آشنا سازیم.
نرم افزارهای پرکاربرد مهندسی مکانیک
نرم افزار کتیا (CATIA)
اولین نرم افزار مورد استفاده مهندسان مکانیک که بسیار هم مطرح و موثر است نرم افزارکتیا می باشد. این محصول برای اولین بار در شرکت فرانسوی برای یک جت جنگنده به کار گرفته شد و بعد از آن برای خودرو سازی، کشتی سازی و بسیاری از فرآیند های دیگر مورد استفاده قرار گرفت. در واقع نرم افزار کتیا که به عنوان یکی از نرم افزارهای طراحی صنعتی شناخته شده است که به مرور زمان برای بسیاری از شرکتهای بزرگ و کوچک در جهت تولید فرآیند های صنعتی خود مفید واقع شوند از کتیا می توان به عنوان نرم افزار پایه و بنیاد برای ادامه روند تولید قطعات صنعتی بهره گرفت. طراحی قالب و شبیه سازی و مدل سازی ایده های مهندسان از کاربردهای است که مهندسان مکانیک را به استفاده از نرم افزار کتیا جذب می کند.
نرم افزار سالیدورکس (SolidWorks)
دومین نرم افزار مورد توجه برای مهندسین مکانیک نرم افزار سالیدورکس چیست می باشد که یک نرم افزار در جهت طراحی به کمک رایانه ها می باشد. این نرم افزار دارای ۳ محیط به نام های اسمبلی، پارت و دراوینگ می باشد که هر کدام کاربرد ویژه ای دارند و در زمینه های خاصی فعالیت می کنند. از محیط پارت برای طراحی و رسم قطعه مورد نظر از محیط اسمبلی برای فیکس کردن قطعات یک مکانیسم و از دراوینگ برای دستیابی به نقشه مهندسی در جهت چاپ آن بهره می گیرند. مهندسی مکانیک با استفاده از نرم افزار سالیدورکس می توان بسیاری از طرح های دو بعدی را مدل سازی کند. قابلیت ارتباط نرم افزار آموزش سالیدورکس با دیگر نرم افزارهای موجود و همچنین سرعت بالای کارکرد آن یادگیری راحت و آسان این نرم افزار باعث شده است تا مهندسان مکانیک به عنوان یکی از مطرح ترین نرم افزارهای موجود کرده کار خود در صنعت از آن بهره بگیرند.
بیشتر بخوانید: آموزس سالیدورک
نرم افزار پاورمیل (Powermill)
نرم افزار مورد استفاده برای بسیاری از مهندسان طراحی صنعتی و مکانیک نرم افزار پاورمیل می باشد که به علت سادگی و خروجی های با کیفیت و سطح بالای آن مورد استفاده در بسیاری از صنایع برای قالب سازی و مدل سازی و غیره می باشد. از آنجا که نرم افزار پاورمیل دارای استراتژی های مختلف ماشین سازی و بسیاری از تکنیک های تعریف شده برای پوشش دهی بسیار عظیم و بزرگ و گسترده ای از دستگاه های CNC این امکان را فراهم کرده است تا بهترین جهت و مسیر را برای تولید قطعه مورد نظر برای کار فراهم آورد. برای استفاده از نرم افزارهای پاورمیل ابتدا طرح و ایده قطعه مورد نظر در طراحی سه بعدی ایجاد کرده سپس به جهت انجام فرایند ماشین کاری به دو روش دستی و اتوماتیک اقدام می نمایند.
نرم افزار فلوئنت (Fluent)
نرم افزار بعدی که در سند و مهندسی و کاربرد فراوانی دارد نرم افزار فلوئنت می باشد که نرم افزار کمک رایانه به حساب می آید. این نرم افزار در جهت سیال کردن جریان ها ونیز مدل کردن کاربرد دارند. با بهره گیری از قابلیت های بسیار فوق منحصر به فرد این نرم افزار می توانید به صورت مجازی و رایانه ای کل شبکه سیستم را تغییر دهید. از کاربردهای نرم افزار می توان در استفاده بهینه از آنها در هوا و فضا، بخش های سرعتی ماشین و همچنین توربو آن ها، قسمت های مربوط به تولید توان و انرژی، تجهیزات بخش های مختلف پتروشیمی، مبدل های حرارتی، تهویه های مطبوع و… نام برد. به طور کلی در طی فرایند تولید یک قطعه مهندسان مکانی با استفاده از نرم افزار فلوئنت می توانند تمامی مدل سازی ها و شبیه سازی های خود را انجام دهند.
نرم افزار آباکوس از دیگر نرم افزارهای مورد استفاده برای بسیاری از مهندسان مکانیک در صنعت می باشد که چه قبل از ساخت یک محصول و چه در روند تولید آن به منظور شبیه سازی مدل مورد نظر کاربرد بسیار فراوانی دارد. واحد هایی که این نرم افزار را انجام می دهند با نام محاسبات مهندسی شناخته شده اند.
جمع بندی:
در این مقاله سعی کردیم شما را با مهندسی مکانیک و تمامی کاربرد ها و فرایند های آن در صنعت و مهندسی و اکثریت نرم افزارهای مورد نیاز برای ساخت و تحلیل و تولید یک محصول آشنا سازیم. گستردگی زمینه مطالعاتی در مورد مهندسی مکانیکی و ارتباط آن با صنعت و نرم افزار های موجود بسیار زیاد می باشد در این مقاله سعی کردیم شما را با مختصری از موارد و جزئیات مربوط به آن آشنا سازیم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) چیست؟
کاربرد هوش مصنوعی در مهندسی مکانیک
هیدرولیک چیست؟ | اجزا و انواع سیستم هیدرولیک
دیدگاهتان را بنویسید