مهندسی چیست؟
مهندسی یکی از رشتههای دانشگاهی است که تقاضای زیادی دارد و اگر مهارتهای لازم برای تسلط به این رشته را داشته باشید آینده خوبی در انتظار شما است. اصطلاح مهندسی و مهندس شاید آشنا به نظر برسند اما بهتر است با تعاریف دقیق آنها آشنا شوید. در این مقاله توضیح میدهیم که مهندسی چیست و شاخههای مختلف آن چیست پس تا انتها همراه ما باشید تا با کاربردهای مهندسی در دنیای امروز آشنا شوید
مهندسی چیست و چه تعریفی دارد؟
اگر بخواهیم مهندسی را بهطور خلاصه تعریف کنیم باید آن را مهارت حلمسئله بدانیم. همین عبارت ساده دنیای بزرگی درون خودش دارد که شامل به کارگیری اصول و قوانین زیادی است. بدستآوردن این مهارتها نیازمند صرف زمان است بنابراین مهندسها با گذشت زمان و باتجربهترشدن مهارت حلمسئله را در خود افزایش میدهند. بهترین راه برای شروع آموزش سالیدورک مشاهده دوره آموزش سالیدورک مقدماتی میباشد.
در تعریف کلی مهندسی رشتهای است که کار آن از شناخت دنیای اطراف شروع میشود و به حل مسئله ختم میشود. به زبان ساده، مهندسی این است که چطور نیازهای خود را با استفاده از منابعی که در دنیای بیرون در اختیار ما قرار داده شده حل کنیم. مهندسی همواره تلاش میکند تا روش زندگی را بهبود دهد که نتیجه آن سادهترشدن بسیاری از مسائل و فرایندها است.
مهارتهای لازم برای مهندسی عمدتا بر پایه ریاضی و فیزیک است اما مهارتهای بسیار دیگری هم برای این منظور وجود دارد. برای مثال دانش برنامهنویسی، شیمی، آمار و… ابزار رشتههای مهندسی هستند. استفاده از این ابزارها برای حل مسئله چیزی است که از یک مهندس انتظار میرود.
مهندس کیست؟
مهندس در لغت به معنی فردی است که دانش هندسه دارد. در گذشته افرادی وجود داشتند که با استفاده دانش هندسه بناهای زیبایی در کشور ما میساختند. این افراد در آن روزگار بهعنوان مهندس شناخته میشدند اما در دنیای امروز به آنها مهندس عمران، معماری یا سازه میگویند.
در زبان انگلیسی به مهندس Engineer گفته میشود که از ترکیب Engine به معنی موتور و er ساخته شده که معنی فردی است که با موتور سروکار دارد. در دنیای امروز مهندس مکانیک نامی است که به این افراد داده میشود. در تعریف رسمی و بینالمللی در دنیای امروز به فردیکه دانش مهندسی داشته باشد مهندس گفته میشود که شامل حل مسئله با استفاده از ریاضیات و هندسه است.
یک مهندس با دانشی که دارد مواد، ابزارآلات، ماشین، سیستم، فرآیند یا ساختار طراحی کرده یا میسازد. برای مثال مهندس مواد فردی است که یکی از وظایف آن ساخت یک قطعه است که در دمای 1500 درجه ذوب نشود و خاصیتهای اساسی خود را از دست ندهد. مهندس صنایع فردی است که از او انتظار میرود فرایندهایی برای سازمان طراحی کند تا امکان رخدادن خطای انسانی را به کمترین مقدار خود برساند.
تاریخچه مهندسی
تا اینجا توضیح دادیم که مهندسی چیست و شما با وظایف و مهارتهای یک مهندس آشنا شدید. تاریخچه مهندسی به سالهای بسیار دور برمیگردد و این دانش مدت زیادی است که همراه انسانها بوده است. در سالهای دور اهرام مصر، باغهای معلق بابل و سازههای شکوهمند دیگری ساخته شدند. در ساخت تمامی این سازهها دانش مهندسی وجود داشته و بدون وجود آن ساخت این بناها غیرممکن بوده است.
در عصر رنسانس که فیزیکدانها کمکم با الکتریسیته آشنا شدند پایههای اولیه ایجاد رشته مهندسی برق ایجاد شد. در آن سالها نمونههای اولیه موتور بخار ساخته شد که تحول عظیمی در رشته مهندسی مکانیک ایجاد کرد.
با گذشت زمان و پیچیدهتر شدن نیازهای بشر دانش مهندسی نیز پیشرفت بسیار زیادی کرد. در انقلاب صنعتی دانش مهندسی و نیاز به فردی که این مهارت را داشته باشد بسیار زیادی شد. میتوان این دوره را سرآغاز شکوفایی دانش مهندسی دانست. در دنیای امروز رشتههای مهندسی زیادی ایجاد شده است که هر کدام به دلیل یک نیاز ایجاد شده است. برای مثال مهندسی داده که یکی از رشتههای نوظهور است به دلیل نیاز به تحلیل و یکپارچهسازی حجم زیادی از داده به وجود آمده است.
انواع رشتههای مهندسی چیست؟
اکنون باید توضیح دهیم که رشتههای مختلف مهندسی چیست. در حال حاضر رشتههای مهندسی زیادی وجود دارند که هر کدام علاقهمندان خاص خود را دارد. با وجود این، اگر به هر کدام نگاه کنیم میتوانیم شباهتهای زیادی بین آنها پیدا کنیم. به زبان سادهتر به طور کلی تنها چند شاخه مهندسی وجود دارد و بقیه رشتهها به عنوعی زیرمجموعه آنها محسوب میشوند. این رشتهها شامل مهندسی مکانیک، مهندسی کشاورزی، مهندسی برق، مهندسی عمران و مهندسی شیمی است. که برای تکمیل مهارت آموزش شیت متال در سالیدروک را مشاهده نمایید. هر کدام از این 5 رشته در طول سالهای زیاد تکامل پیدا کردند و به شاخههای مختلف تقسیم شدند.
مهندسی مکانیک رشتهای است که با نیرو و حرکت سروکار دارد و بازه وسیعی دارد. در گذشته رشته مهندسی مکانیک تنها مختص به صنایع ماشینسازی (ماشین آلات صنعتی) بود اما امروزه اینطور نیست. در حال حاضر مهندسی مکانیک (سیالات، جامدات و ساختوتولید)، مهندسی هوافضا و مهندسی دریا مهمترین اعضای خانواده بزرگ مهندسی مکانیک هستند.
مهندسی عمران وظیفه طراحی و ساخت سازه را بر عهده دارد و در یک نگاه کلی میتوان مهندسی عمران، معماری و معدن را در این گروه قرار داد.
مهندسی برق رشتهای است که کار آن طراحی و ساخت سیستمهای الکترونیکی و الکتریسیته است. مهندسی برق قدرت، مهندسی مخابرات، مهندسی الکترونیک و سیستمعاملهای کامپیوتری و شاخههای مختلف آن هستند.
مهندسی کشاورزی نیز رشتهای است که برای برنامهریزی، ساخت و طراحی ابزارآلات و فرایندها در کشاورزی استفاده میشود. دانش ریاضی، فیزیک، شیمی و بیوشیمی در این زمینه نقش مهمی دارند.
– مهندسی شیمی رشتهای است که وظیفه آن ساخت تجهیزات لازم برای فرایندهای شیمیایی و زیستشناسی است. برای مثال پتروشیمی یا صنایع ساخت تجهیزات بیومولکولی صنایعی هستند که این شاخه بیشترین استفاده را دارد.
کاربردهای مهندسی در دنیای امروز
اکنون که با شاخههای مختلف مهندسی آشنا شدید باید به این سوال پاسخ داد که در دنیای امروز کاربردهای مهندسی چیست؟ شاخههای مختلف مهندسی کاربردهای زیادی در دنیا ما دارند و اگر نگاهی به اطراف کنید ردپای آن را در همه جا مشاهده میکنید.
در ساخت خودرو و ماشینآلات صنعتی دانش مهندسی نقش مهمی دارد و این تجهیزات سبک زندگی ما را تا حدزیادی بهبود میدهد. در ساخت تجهیزات و مواد دندانپزشکی نقش مهمی دارد و این مهارت یک مهندس است که تعیین میکند چگونه از این مواد برای بهبود زندگی بیماران استفاده کرد.
برای بهبود روشهای تولید و ساخت نیز مهندسی نقش مهمی دارد. برای مثال یک مهندس صنایع فردی است که با مهارتهای خود تلاش میکند تا اتلاف منابع به کمترین مقدار خود برسد. دانشهای جدید مهندسی درحال افزایش از نظر تعداد و کاربرد است به این ترتیب دانش مهندسی را میتوان علمی دانست که همیشه همراه ما است.
نتیجهگیری
در این مقاله توضیح داده شد که مهندسی چیست و از آن بهعنوان رشتهای که به دنبال حل مسئله است یاد میشود. این شاخههای زیادی دارد و دانش و علوم مختلفی در آن به کار گرفته میشود. فردی که از این دانش استفاده میکند با نام مهندسی شناخته میشود و در دنیای امروز دانش آن استفاده زیادی دارد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
رزوه چیست؟ [پارامترها و ابزار شناسایی رزوه]
چاپگر سه بعدی چیست و چه کاربردی دارد
تحلیل به کمک کامپیوتر (نرم افزارهای CAE)
نقش دانشگاه در ارتقای فناوری های خودرو
دیدگاهتان را بنویسید