مهندسی معکوس چیست؟
امروزه در صنعت های مختلف این نیاز و احتیاج برای اکثر افراد به وجود میآید که از روی اشکال و قطعات واقعی به فایل های لازم جهت تولید و ساخت و ساز دست پیدا کنند. در این مقاله سعی داریم شما را با یکی از فرآیندهای تولید که امروزه در جامعه کمک شایانی به گروه مهندسین کرده است آشنا کنیم. مهندسی معکوس یکی از روش های بهینه حل مسئله می باشد که در ادامه به آن می پردازیم.اگر با ابزار سالیدورک آشنا نیستید و این سوال برای شما به وجود آمده که سالیدورک چیست بهتر است سری به آدرس مربوطه بزنید و مطاله کوتاهی درباره این ابزار قدرتمند داشته باشید.
آنچه که در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
- مهندسی معکوس چیست؟
- علل استفاده از مهندسی معکوس
- کاربردهای مهندسی معکوس
مهندسی معکوس چیست؟
در تعریف مهندسی معکوس باید گفت یک نوع مهندسی حرفه ای به حساب می آید که به منظور حل مسئله به کار گرفته می شود. این سیستم مهندسی، شامل طراحی و ساخت سازه های تولید و نیز تعمیرات و نگهداری محصولات مختلف می باشد. در این مهندسی شما جواب را دارید و به دنبال سوال مسئله هستید. درواقع از جواب به خود سوال می رسید و به همین دلیل است که مهندسی معکوس نام دارد.
به طور کلی مهندسی شامل ۲ نوع می باشد: مهندسی مستقیم یا همان مهندسی رو به جلو و دیگر نوع آن خود مهندسی معکوس می باشد. همانطور که میدانید بهترین ابزار برای مهندسی معکوس سالیدورک میباشد که شما میتوانید برای آموزش سالیدورک وارد دوره های سایت مکتبی نو شوید
مهندسی مستقیم یا همان رو به جلو فرآیندی است که در طی آن برخی حرکت های سنتی در سطح های بالا و در طراحی های با منطق به اجرای فیزیکی در می آیند. در مورد مهندسی معکوس می توان گفت که فرآیندی است که به تجزیه و تحلیل سامانه های مهندسی می پردازند. قابل ذکر است که در طی فرایند مهندسی معکوس به موارد زیر توجه ویژه در جهت تحلیل آن خواهد شد:
- شناسایی اجزاء سامانه مورد نظر و ارتباطی که بین آنها مورد
- ایجاد کردن نمایه هایی از سامانه های مهندسی در سطح های بالا
- ایجاد کردن نمایه ای فیزیکی از سامانه
مهندسی معکوس در زمینه های از قبیل مهندسی نرم افزار، صنایع سرگرمی، خودروسازی، محصول های مورد نیاز مصرفی، مواد شیمیایی و میکرو چیپ ها، طراحی های مکانیکی و الکترونیک رواج بسیار زیادی دارند. در واقع به یکی از پرکاربرد ترین و مرسوم ترین روش های حل مسئله تبدیل شده است که مکررا در صنایع مختلف به کار گرفته می شود.
به طور مثال زمانی که وسیله جدید با طراحی منحصر به فرد و نوعی وارد بازار فروش می رسد، ممکن است برخی از تولیدکننده ها یک نمونه از آن را خریداری کنند و با جداسازی اجزای مختلف آن نحوه کار و چگونگی ساخت آن را آموزش ببینند. در مهندسی نرم افزار کد های خوبی که به تازگی ابداع می شوند از کد های گذشته که به صورت منحصری تغییر یافته است ایجاد می شوند و یا در مهندسی برخی شرکت های شیمیایی برای دفاع و حمایت از ثبت اختراع خود در مقابل رقبای شان بهره می برند.
در برخی موارد هم برای راحتی کار خود از گل و یا چوب و یا فوم به جای استفاده از طرح های سه بعدی بهره می گیرند که مراحل کارشان را راحت تر می کند اما باز هم در انتهای کار برای ساخت قطعه مورد نظر به فایل cad احتیاج دارند. همچنین باید گفت در برخی از موارد چون فایل ساخته شده قطعه ای به دست آمده در حالت عادی شکل و شمایل خود را بیشتر نشان می دهد استفاده از فایل cad ممکن است غیر ممکن به نظر برسد.
از دیگر مواردی که از علت های اصلی استفاده از مهندسی معکوس می باشد کاهش دادن زمان فرایند توسعه محصول است. در بازار خرید و فروش و تولیدات امروزی بسیاری از شرکت ها به دنبال راه حلی برای کوتاه کردن زمان تولید تا رسیدن محصول به بازار فروش می باشند. مهندسی معکوس این امکان را برای شرکت ها به وجود می آورد که با طرح های سه بعدی و استفاده از موارد به کار گرفته شده این راه را کوتاه تر کنند.
علل استفاده از مهندسی معکوس
- متوقف نمودن تولید یک محصول از سمت تولیدکننده اصلی آن
- دارا بودن اسناد و مدارک ناکافی و ناقص از طراحی اصلی محصول
- عدم حضور سازنده موجود برای ساخت که مورد نظر در صورتی که مشتری نیاز به آن دارد
- گم شدن مستندات لازم برای تولید یک محصول و یا اینکه مستندات در هنگام توسعه و پخش محصول تدوین نگردیده باشند
- در برخی موارد هم بعضی از ویژگی های این محصول باید مجدد طراحی و ساخته شوند.
- اگر قصد استفاده بلند مدت و طولانی مدت از محصول را دارید برای تقویت بخش های خوب محصول باید از مهندسی معکوس استفاده کنید
- جهت تجزیه و تحلیل ویژگیهای خوب و بد محصولات رقیب ها
- برای دستیابی به راه حل های جدید و مدون در جهت بهبود عملکرد محصولات
- جهت به روز رسانی و مدرن کردن فرآیند های قدیمی با توجه به تکنولوژی های امروزی که ارزان تر نیز به حساب می آیند
- قابلیت اندازه گیری و خاصیت اجزا فیزیکی
کاربرد های مهندسی معکوس
- کاربرد اولیه در این مورد این است که مثلا در برخی موارد قطعه ای در شرکت دچار مشکل شود شرکت تولیدکننده به جای شروع و ساخت قطعه از صفر تصمیم می گیرد تمام اجزای آن را تحلیل و بررسی کند و مشکلات به وجود آمده در آن را حل نمایند.
- زمانی که قصد دارند مدل مشابه را از روی قالب یک مدل دیگر بسازیم به طور مثال برخی از دندانپزشکان قالب مخصوص به یک دندان را نیاز دارند که مجدد بسازند در این شرایط با استفاده از مهندسی معکوس این کار را به راحتی انجام میدهند.
- استفاده دیگر برای زمانی است که به طور مثال یک برنامه نویس به جای اینکه دوباره کاری کند و یک برنامه را مجدد از نقطه صفر شروع به آغاز کند، یک برنامه موفق را بازسازی کند و محتوای آن را به صورت بخش بخش بررسی نماید.
- استفاده دیگر از مهندسی معکوس برای زمانی است که یک کشور اختراعات و یا فن آوری های تولیدی کشورهای دیگر را به دست می آورد و تجزیه و تحلیل قطعات موجود در آن به نحوه ساخت و تولید آن دست پیدا میکنند.
- دستیابی به کدهای سطح بالا یک برنامه نرمافزاری مطابق با کدهای اسمبلی و محصول نهایی از دیگر کاربردهای استفاده از مهندسی معکوس می باشد.
به صورت کلی با توجه به اینکه برای مهندسی معکوس و فرایندهای آن ساده به نظر می آید اما باید با کلی برنامه ریزی و بررسی و تحلیل به همراه باشد. در واقع میتوان گفت مهندسی معکوس یک بخش کلی از برنامه ریزی های استراتژیک می باشد. قابل ذکر است که هر کسب و کاری در جوامع امروزی احتیاج دارد تا حداقل سالی یک بار برنامه ریزی های مربوط به استراتژیک خود را با توجه به مهندسی معکوس به روز رسانی کند. بهره گیری از مهندسی معکوس در کسب و کار شما می تواند ساختار و ساختمان کار شما را محکم کند و برنامه و جهت خاصی به فعالیتهای شما بدهد. شما می توانید با استفاده از روش مهندسی معکوس اطلاعات و دادههای مربوط به یک فرآیند را به درستی بازیابی نمایید. مهندسی معکوس برای رفع نمودن بسیاری از مشکلات و معایب و در مقابل افزایش قابلیتهای محصول های موجود استفاده بسیاری دارد. از این مهندسی معکوس حتی برخی از تولیدکنندگان اصلی نیز بهره می گیرند چون در طی ساخت و تولید و برنامهریزی ممکن است اندازه گیری ها و برخی از دیگر موارد موجود برای ساخت محصول مورد نظر با ابعاد واقعی و حقیقی قطعات متفاوت باشد.
سوالات متداول
مدلسازی از روی یک قطعه و تبدیل ابر نقاط مدل سه بعدی را مهندسی معکوس می گویند.
عدم دسترسی به نقشه قطعه مورد نظر
سالیدورک، کتیا، جئومجیک دیزاین ایکس و …
تقریبا در تمام صنایع از مهندسی معکوس استفاده می شود
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) چیست؟
کاربرد هوش مصنوعی در مهندسی مکانیک
هیدرولیک چیست؟ | اجزا و انواع سیستم هیدرولیک
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنونم از محتوای خوبتون استفاده کردیم جامع و کامل بود