آشنایی با نرم افزار های مهندسی عمران
مقدمه آشنایی با نرم افزار های مهندسی عمران
امروزه با توجه به انقلاب فناوری، از نرم افزارهای متعددی در صنعت ساخت و ساز استفاده میشود و تعداد آنها روز به روز در حال افزایش است. در این مقاله قصد داریم جهت آشنایی با نرم افزار های مهندسی عمران، فهرستی از پرکاربردترین نرم افزارهای موجود که در سرتاسر جهان توسط بسیاری از مهندسان در پروژههای ساختمانی به کار برده میشود را معرفی کنیم بسیاری از دانشجویان به دنبال این هستند تا بدانند سالیدورک چیست و آیا در مهندسی عمران کاربرد دارد؟. با ما همراه باشید.
1- AUTOCAD برای طراحی
اتوکد یکی از اساسیترین نرم افزار های مهندسی عمران برای تهیه و مستند سازی پروژههای ساختمانی است که به منظور طراحیهای رشته مهندسی عمران، با انبوهی از ابزارهای طراحی، تحلیل و شبیه سازی وارد بازار شد. این برنامه توسط شرکت نرم افزاری Autodesk ساخته و منتشر شد و امروزه تقریباً در تمام مشاورهها و شرکتهای طراحی ساختاری مورد استفاده قرار میگیرد. نسخه سه بعدی این برنامه با امکانات پلی لاین و فیچر لاین گرفته تا فایل پروفیلها، امکان مدل سازی سه بعدی را به طراح میدهد. اما در بسیاری از موارد مانند آموزش موشن استادی در سالیدورک تنها راه برای متحرک سازی اجسام است.
2- STAAD PRO برای طراحی و تجزیه و تحلیل
وقتی نوبت به طراحی و تحلیل سازه میرسد، STAAD PRO Bentley System یکی از نرم افزار های مهندسی عمران است که بسیاری از متخصصان در زمینه ساخت و ساز انتخاب میکنند. این برنامه با وجود محیط مدل سازی انعطافپذیر، ویژگیهای پیشرفته و همکاری روان دادها، انتخاب اول مهندسان حرفهای ساخت و ساز برای طراحی فولادی، بتنی، چوبی، آلومینیومی و فولاد سرد هر نوع سازهای که فکرش را بکنید، از جمله آبگیرها، کارخانههای پتروشیمی، تونلها، پلها، ستونها و موارد دیگر است.
3- PRIMAVERA برای مدیریت ساخت و ساز
آشنایی با نرم افزار های مهندسی عمران مانند PRIMAVERA کمک زیادی به مدیریت یک پروژه میکند. در مورد مدیریت پروژههای مهندسی، مسئله زمانبندی یک اصل بسیار مهم است. Primavera یک نرم افزار برنامهریزی و زمانبندی ساخت و ساز است که تقریباً بیش از 70 درصد کل متخصصین این حوزه آن را برای کار خود انتخاب میکنند. این برنامه با آگاهی از مفاهیم اساسی برنامهریزی مانند روابط بین فعالیتها، مسیرهای حیاتی، نمودارهای گانت و موارد دیگر، به شما این امکان را میدهد تا برنامههای مفصلی برای مدیریت پروژههای مختلف ایجاد کنید.
4- Structure REVIT برای مدل سازی اطلاعات ساختمان
مدل سازی اطلاعات ساختمان را میتوان به عنوان یکی از بزرگترین نوآوریهای قرن بیست و یک معرفی کرد که به پروژههای زیربنایی بزرگ کمک میکند. BIM (مدل سازی اطلاعات ساختمان) یک فرایند مبتنی بر مدل سه بعدی هوشمند است که به متخصصان معماری، مهندسی و ساخت و ساز(AEC) ، بینش و ابزاری میدهد تا بتوانند ساختمانها و زیرساختها را با کارآیی بیشتری برنامهریزی، طراحی، ساخت و مدیریت کنند. برای سطح سازی میتوانید آموزش شیت متال در سالیدروک را مشاهده نمایید.
5) ETABS برای طراحی و تجزیه و تحلیل
ETABS جدیدترین پکیج نرم افزاری یکپارچه برای تجزیه و تحلیل و طراحی سازههای ساختمانی است. این نرم افزار پس از چهل سال تحقیق و توسعه مداوم، با ارائه امکاناتی چون ابزارهای بینظیر مدل سازی و تجسم مبتنی بر شیء سه بعدی، قدرت تحلیل خطی و غیر خطی بسیار سریع، قابلیتهای طراحی پیچیده و جامع برای طیف گستردهای از مواد، نمایشگرهای گرافیکی، گزارشها، و نقشههای شماتیک دقیق، به کاربران این امکان را میدهد تا سریع و راحت نتایج تجزیه و تحلیل و طراحی را کشف و درک کنند.
6) SAP 2000
نرم افزار SAP 2000 یکی از پرکاربردترین نرم افزار های مهندسی عمران است که برای طراحی و تحلیل سازهها تولید شده و در بسیاری از شرکتهای ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد. این برنامه برای شروع سریع یک مدل جدید، طیف گستردهای از الگوها (template) را برای کاربر مهیا کرده است. SAP2000 شامل الگوهای پارامتریک برای انواع زیر سازهها است؛ از جمله تیرهای ساده، خرپاهای سه بعدی، قاب های سه بعدی، مخازن ذخیره سازی، راه پلهها، سازههای سد و لولهها.
7- ARCGIS برای نقشه برداری
برای آشنایی با نرم افزار های مهندسی عمران باید به نرم افزار ArcGIS اشاره کنیم. ArcGIS نرم افزاری است که در سامانه اطلاعات جغرافیایی (Geographical Information System) مورد استفاده قرار گرفته و به ایجاد نقشههای موضوعی (Thematic Maps) کمک میکند. جمع آوری و مدیریت دادهها، ایجاد نقشههای حرفهای، تجزیه و تحلیل موقعیت مکانی سنتی و پیشرفته و حل مشکلات واقعی، همگی در این نرم افزار پوشش داده میشوند.
8- MX Road طراحی و تحلیل راهها
MX Road نرم افزاری است که توسط شرکت توسعه نرم افزاری Bentley Systems ساخته شده و برای طراحی جاده مورد استفاده قرار میگیرد. این نرم افزار برای بهبود کیفیت طراحی، فناوری مدل سازی سه بعدی را با نحوه کار سنتی ترکیب میکند برای طراحی خودرو و ماشین از آموزش سالیدورک میتوانید دیدن نمایید . در سایت این بنتلی امکانات زیر برای این برنامه ذکر شده است:
- نظرسنجی و جمعآوری انواع دادههای میدانی
- مدل سازی سه بعدی پویا و تعاملی راهها و راهروها
- مدل سازی و تجزیه و تحلیل زمین
- هندسه آراسته تعاملی
- طرحهای هندسی
- تجزیه و تحلیل رگرسیون
آشنایی با نرم افزارهای مهندسی هوافضا
10- نرم افزار HEC-HMS
مدل سازی هیدرولوژیک (HEC-HMS) به منظور شبیهسازی فرایند هیدرولوژیکی سیستمهای آبخیزداری طراحی شده است و تقریباً تمام مقادیر زهکشی مورد نیاز را فراهم میکند. در این نرم افزار، کاربر خصوصیات فیزیکی یک آبپخشان (watershed) و تحولات جوی که طی یک بازه زمانی در طول شبیه سازی بر روی آن آبپخشان عمل کرده را تعریف میکند. نتایج شبیه سازی به راحتی قابل درک است. برای کلیه عناصر از جمله اوج جریان، حجم کل، عمق و مقادیر ذخیره در مخازن، استخرها و موارد دیگر، جداول خلاصه شده ارائه میشود. این برنامه در مرکز مهندسی هیدرولوژیک سپاه مهندسی ارتش ایالات متحده توسعه یافته و در دسترس عموم قرار گرفته است.
11- آشنایی با نرم افزار های مهندسی عمران: نرم افزار StormCAD
StormCAD یک برنامه مدل سازی و تجزیه و تحلیل برای سیستم زهکشی، طراحی طوفان و فاضلاب بهداشتی است. مهندسان عمران روزانه از این برنامه برای اندازهگیری لولهها و سازهها در پروژههای مختلف استفاده میکنند. StormCAD محاسبات میزان رواناب منطقه زهکشی، ظرفیت ورودی، جریان ناودانها و شبکه لولهها و موارد دیگر را انجام میدهد. خروجی و گزارشهای این برنامه، اطلاعات لازم برای اطمینان از مهندسی صحیح سیستم را به کاربر ارائه خواهد داد.
کلام آخر
صرف نظر از ترتیب موارد در این مقاله، همهی نرم افزارهایی که معرفی شد در تک تک مراحل پیشرفت پروژههای ساختمانی از اهمیت بالایی برخوردارند. در دنیای امروز تکنولوژی به قدری پیشرفت کرده که آشنایی با نرم افزار های مهندسی عمران در تمام زیرشاخههای این رشته مانند مهندسی حمل و نقل، طراحی سازه، نقشه برداری، مهندسی فناوری زمین، مهندسی محیط زیست، برنامه ریزی ساخت و ساز در یک مقاله کوتاه ممکن نیست؛ اما سعی کردیم تعدادی از مهمترین آنها که هر روزه در صنعت ساخت و ساز استفاده میشوند را پوشش دهیم. امیدواریم که برایتان مفید واقع شوند.
منبع:
https://www.azukotech.com/post/2019/07/31/top-10-software-useful-for-civil-engineers
https://wginc.com/10-software-programs-to-know-in-civil-engineering/
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
رزوه چیست؟ [پارامترها و ابزار شناسایی رزوه]
چاپگر سه بعدی چیست و چه کاربردی دارد
تحلیل به کمک کامپیوتر (نرم افزارهای CAE)
دیدگاهتان را بنویسید