کتیا یا سالیدورک
ممکن است برای شما هم برای شروع کار با غول نرم افزار مدلسازی قطعات صنعتی سوال باشد: کتیا یا سالیدورک کدامیک بهتر است؟ تفاوت سالیدورک و کتیا چیست؟ ما در این مطلب به تفاوت این دو نرم افزار می پردازیم. تمایز قائل شدن بین تعداد زیادی از برنامه های نرم افزاری طراحی به کمک رایانه (CAD) که امروزه در بازار وجود دارند، می تواند دشوار باشد. امروز اینجا هستیم تا شما را در این چالش جدید راهنمایی کنیم.
هنگامی که به دنبال مقایسه بین دو گزینه نرم افزاری کتیا یا سالیدورک هستید که باید آنها یکی را انتخاب کنید، ممکن است خسته کننده باشد. ممکن است شما فقط توضیحات منحصر به فردی از هر برنامه و یا مقایسه بین برنامه مورد علاقه خود و سایر برنامه هایی که در حیطه توجه شما نیستند بیابید. ما در حال مقایسه بین کتیا و سالیدورک هستیم که قطعا بسیاری از کاربران (مخصوصا کاربران ایرانی) به آن نیاز دارند! اگر با نرم افزار سالیدورک هیچ آشنایی ندارید نگران نباشید کافیست تا به صفحه ی سالیدورک چیست سری بزنید.
اول از همه بیایید یک نیم نگاهی به تاریخچه این دو نرم افزار (CATIA و SolidWorks) با هم داشته باشیم:
نرم افزار کتیا (CATIA)
کتیا در سال 1977 تولید شد و اکنون تحت کنترل شرکت داسو سیستمز (Dassault Systemes) است. این برنامه در دسته برنامه های مدیریت چرخه عمر محصول (PLM) قرار می گیرد، که اساساً به این معنی است که هنگام تولید محصول، داده ها را مدیریت می کند. این یک برنامه قدرتمند مدل سازی سه بعدی است که عمدتا در زمینه های هوانوردی، هوافضا و خودرو استفاده می شود. با CATIA می توانید اتومبیل، هواپیما و بسیاری از ماشین های پیچیده دیگر را طراحی کنید. ابزارهایی که ارائه می دهد را می توان به طور خاص برای نیازهای شرکتی که از کتیا برای تولید محصولات خود استفاده می کند مانند بوئینگ سفارشی کرد.
نرم افزار CATIA با بیش از 100 محیط کاری، قابلیت طراحی و مدلسازی خیلی از قطعات صنعتی و اسمبل کردن آنها را دارد. از محیط های کاری کتیا میتوان محیط سطح سازی پیشرفته، ورق کاری، مهندسی معکوس، ارگونومی و خیلی محیط های دیگر را نام برد. نرم افزار کتیا بصورت گسترده در برندهای قدرتمند مانند ایرباس، بی ام دبلیو استفاده می شود.
نرم افزار سالیدورک (SolidWorks)
سالیدورک نیز محصول دیگری تحت مالکیت داسو سیستمز که در سال 1995 منتشر شد. این یک نرم افزار مدل سازی سه بعدی پارامتریک است. به این معنی که توسط مقادیر ابعادی کنترل می شود. بنابراین، زمانی که ابعاد روی مدل تغییر می کنند، مدل نیز تغییر می کند. سالیدورک با طیف گسترده ای از ابزارها، مانند شبیه سازی، رندر، مونتاژ قطعات و بسیاری از ابزارهای دیگر ارائه می شود. سالیدورک یک نرم افزار پیشرو در صنعت است و توسط متخصصان حرفه ای مانند مهندسان در سراسر جهان استفاده می شود.
همچنین این نرم افزار به عنوان یک ابزار آموزشی برای تدریس در بسیاری از دانشکده های مهندسی و مکانیک استفاده می شود. این یک رابط بصری دارد که برای اولین بار ترسناک نیست و دارای ویژگی های مختلف زیادی برای کاربران خود است. اما کدامیک از این نرم افزارها برای شما مناسب تر است: کتیا یا سالیدورک؟
نرم افزارهای صنایع مختلف
با توجه به اینکه نرم افزارها پیشرفت چشمگیری داشته اند و برای هر هدف خاص نرم افزار تخصصی ارائه شده است در ادامه قصد داریم نرم افزارهای پرکاربرد طراحی و مدلسازی را در صنایع مختلف با شما آشنا کنیم. در جدول زیر صنعت های مختلف و نرم افزارهای پرکار آن نمایش داده شده است که در خیلی از آنها نرم افزار کتیا و سالیدورک به چشم میخورد:
صنعت | نرم افزار مورد استفاده |
---|---|
خودرو سازی | CATIA, Siemens NX, Alias, Creo, Rhinoceros |
معماری | AutoCAD, Revit, ArchiCAD, Microstation, SketchUp, Rhinoceros+Grasshopper |
دندان پزشکی | 3Shape, exocad, CEREC, OrthoCAD, PlanCAD, Ceramill Mind, Zirkonzahn, Maestro3D, RealGUIDE |
طراحی محصول | SolidWorks, Onshape, Creo, Siemens NX |
مبلمان | Cobalt, SolidWorks, Rhinoceros |
جواهر | 3Design, ZBrush + GemCut Pro, Rhinoceros |
تولید | Inventor, SolidEdge, SolidWorks |
پرینترهای سه بعدی | ZBrush, Mudbox, Fusion360, MeshMixer, Rhinoceros + Grasshopper |
پزشکی | SolidWorks, Inventor, Siemens NX, Spaceclaim, Rodin4D Neo, Adept, Within Medical |
در جدول زیر هم قیمت نسخه اورجینال نرم افزار سالیدورک و کتیا آورده شده است که بالا بودن چندبرابری قیمت کتیا نسبت به سالیدورک به چشم میخورد:
باز کار سالیدورک و کتیا در ایران
در ایران به دلیل رعایت نکردن حق کپی رایت اطلاع دقیقی از درصد استفاده از هر یک از نرم افزار ها در دسترس نیست اما در ادامه کاربرد بیشتر هر کدام از نرم افزار کتیا و سالیدورک را گفتیم تا شما با اطلاع بیشتری نرم افزار طراحی مورد نظر خود را انتخاب کنید.
شرکت های بزرگ خودرو سازی در ایران مانند ایران خودرو و سایپا، و شرکت های قوی مثل مپنا از نرم افزار کتیا استفاده میکنند. ولی شرکت های کوچک تر و متوسط به دلیل رابطه کاربری بهتر سالیدورک اکثرا از نرم افزار سالیدورک بهره می برند، که تولید کننده قطعات مختلف در زمینه های مختلف هستند.
مدلسازی
کتیا ابزارهایی همه کاره و پیچیده برای طراحی و مدل سازی دارد. استفاده از این برنامه دشوارتر از برنامه های دیگر است، اما تلاش و مهارت های شما منجر به نتایج عالی تجسمی می شود. این به برنامه رندر سه بعدی و قابلیت بسیار روان سه بعدی سازی عکس کتیا اشاره دارد که به کاربران کمک می کند تا مدل های سه بعدی را از عکس های دو بعدی ایجاد و توسعه دهند.
کاربرد اصلی سالیدورک مدل سازی سه بعدی است، بنابراین در کاربرد صنعتی زیادی آن در سراسر جهان شهرت دارد. همانطور که قبلا ذکر شد، این یک نرم افزار مدل سازی پارامتریک است، بنابراین زمانی که ابعاد مدل تغییر می کند، مدل مطابق با آن توسط کامپیوتر تغییر شکل می دهد. سالیدورک برای طراحی محصولات مختلف مرتبط با ماشین آلات عالی است. با این حال، فاقد برخی از ابزارهای حیاتی مورد نیاز برای کار در معماری است، بنابراین باید این را در نظر داشته باشید
سازگاری با سیستم عامل
کتیا عمدتاً فقط با سیستم عامل های ویندوز سازگار است، اما می تواند با سیستم عامل های یونیکس نیز کار کند. اینها سیستم هایی هستند که به دلیل عملکرد چند کاربره و قابلیت های چندوظیفه ای عالی خود به خوبی شناخته شده اند. همچنین در یک برنامه تلفن همراه از طریق پلتفرم ابری داسو سیستمز 3DEXPERIENCE قابل دسترسی است.
سالیدورک فقط روی رایانه های ویندوزی کار می کند. اگر می خواهید از آن در رایانه های مک خود استفاده کنید، در واقع یک گزینه وجود دارد. می توانید یک ویندوز مجازی را به صورت موازی اجرا کنید، زیرا این ویژگی جدیدی است که سالیدورک شروع به پشتیبانی از آن کرده است. با این حال، گزارش شده است که علاوه بر دردسر راه اندازی نسخه مجازی ویندوز در وهله اول، اشکالات و محدودیت های جدی برای این روش وجود دارد. سالیدورک در برخی از محصولات دیگر خود مانند eDrawings، Professional، eDrawings Viewer از macOS پشتیبانی می کند.
مقایسه سالیدورک با کتیا (آخرش کدوم؟)
همانطور که در ابتدای این مقاله ذکر کردیم هر دو نرم افزار کتیا و سالیدورک برای یک شرکت یعنی داسو سیستمز هستند پس نمیتوان آنها را رقیب هم دانست. هر کدوم از این نرم افزارها به منظور خاصی ارائه شده اند و مزایا و معایب خود را دارند. بهتر است برای درک بهتر این موضوع و مقایسه این دو ابزار از آموزش سالیدورک مقدماتی شروع کنیم
بیاید با یک مثال کاربرد هر کدام را با هم بررسی کنیم، در نظر بگیرید میخواهید از شهری به شهر دیگر جابجا شوید و دو وسیله نقلیه (یک بنز آخرین مدل و یک کامیون مدل بالا) در اختیار دارید. خب هر دو وسیله میتواند شما را به مقصد برساند اما با خودروی لوکس بنز آخرین مدل (که همون سالیدورک هستش) خیلی راحت و سریع میتونید به مقصد برسید ولی با کامیون (که همون کتیا هستش) سختر میتونید جابجا بشید اما بار و وسیله سنگین و بیشتری میتوانید جابجا کنید. توی طراحی هم به همین صورت هست شما مدلسازی های ساده را خیلی راحت با رابطه کاربری خوب سالیدورک میتونید طراحی کنید اما برای طرح های پیچیده (مثلا بدنه خودرو) نرم افزار کتیا ابزارهای قدرتمند تری در اختیار شما قرار می دهد.اما ابزار سالیدورک کمی قرتمند تر است و شما با آموزش شیت متال در سالیدورک و آموزش موشن استادی در سالیدورک مهارت کاملی در طراحی صنعتی خواهید داشت.
این نکته هم باید توجه کنید که قیمت نرم افزار کتیا نسبت به سالیدورک بالاتر هستش پس شرکت ها (غیر ایرانی) که قطعات پیچیده ای طراحی نمیکنند دلیلی برای هزینه کردن این نرم افزار نمیبینند. در تصویر زیر هم درصد استفاده کاربران از نرم افزارهای طراحی آورده شده است که میبینید نرم افزار سالیدورک بیشتریین تعداد کاربر را دارد.
مزایا و معایب هرکدام
در آخر می خواهیم یکسری از مزایا و معایب هر دو نرم افزار کتیا و سالیدورک را در جدول زیر برای شما ذکر کنیم:
مزایا و معایب سالیدورک
- رابطه کاربری عالی
- امکان اضافه کردن پلاگین
- یادگیری و استفاده راحت
- قیمت مناسب
- طراحی بصورت پارامتری
- ضعیف بودن در سطح سازی و مهندسی معکوس
- حجم بالای نرم افزار و فایل ها
- کند بودن نرم افزار در کار با فایل های حجیم
مزایا و معایب کتیا
- دستورات قدرتمند
- سرعت بالای نرم افزار در کار با فایل های حجیم
- دارای بیش از 100 محیط کاری
- سطح سازی قدرتمند
- رابطه کاربری ضعیف
- قیمت بالا
- گرافیک پایین
سوالات متداول
به دلیل محیط گرافیکی و کاربر پسند بودن نرم افزار سالیدورک، یادگیری سالیدورک آسان تر است.
هر دو نرم افزار تقریبا به یک اندازه استفاده میشود.
نرم افزار کتیا در زمینه سطح سازی پیشرفته از سالیدورک قوی تر است اما در مدلسازی قطعات متداول تفاوتی این دو نرم افزار با هم ندارند.
بر اساس نسخه مورد استفاده نرم افزار، در سایت سازنده حداقل مشخصات سخت افزاری گفته شده است.
بله، بیشتر طراحی های قطعات خودرو در یکی از این دو نرم افزار انجام میشود.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
آموزش معادله نویسی در سالیدورک (Equation)
پمپ بنزین خودرو مسئول انتقال سوخت از مخزن به موتور
کاتیون و هر آنچه که باید بدانید | کاتیون یون مثبت است؟
wan به چه معناست و چه کاربردی دارد؟
توربین فرانسیس و کاربرد و تفاوت این توربین
5 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
لطفاً آموزش نرم Siemens NX بزارید
سلام
حنما
نام نرمافزار «سالید ورکس« است و نه «سالید ورک».
بله درست می فرمایید ولی به دلیل اینکه بیشتر در ایران به اسم سالیدورک این نرم افزار را سرچ میکنند در مقاله قرار داده شده است
بسیار عالی