نرم افزار PSpice (پی اسپایس) چیست؟
نرم افزار Pspice یک نرم افزار تکامل یافته و فوق العاده قدرتمند و منحصر به فرد در تحلیل و طراحی مدارات الکتریکی و الکترونیکی است که امکانات خاص و یکتای خود را دارد که آن ها را در هیچ نرم افزار دیگری نمیتوان یافت. نرم افزار Pspice برای تمامی مهندسین برق در هر گرایشی که باشند کاربردی است و آپشن ها و قابلیت های آن برای هر فردی که از تحلیل و دنیای برق سر در بیارد جذاب و حیرت انگیز است. نرم افزار Pspice به طور خلاصه و کلی قادر است که هر مدار الکتریکی و یا الکترونیکی مد نظر شما را فارغ از اینکه در دنیای واقعی امکان ساخت دارد یا نه را تحلیل کند و در گام اول ساده ترین منطق تحلیل که یافتن ولتاژ، جریان و توان تمام شاخه ها و گره ها و المان های قسمتهای مختلف مدار است را محاسبه کند و گزارش دهد. از این رو نرم افزار Pspice با توجه به قدرت محاسباتی بالایی که دارد علاوه بر تحلیل آنچه که موجود است برای حوزه طراحی نیز برای یک مهندس برق بسیار مناسب و کاربردی است چرا که یک مهندس برق و یا هر فرد علاقه مند به حوزه تحلیل و یا طراحی مدارات الکترونیکی و الکتریکی میتواند با استفاده از این نرم افزار، قبل از این که وارد مرحله ساخت شود و هزینه های گزافی را متحمل شود خروجی های مد نظر خود را با اختلاف بسیار ناچیز از واقعیت مشاهده کند و با تغییر در طراحی و یا آزمون و خطا و اعمال پارامترهای مد نظر خود مانند ولتاژ تغذیه، شرایط دمایی، خطای تلرانس مقاومت ها و تغییر پارامترهای مدل المان ها مانند بتای یک ترانزیستور دو قطبی، تغییرات در خروجی را پیشاپیش مشاهده و متوجه شود و اگر نکته ای را در طراحی خود لحاظ نکرده اثر آن را قبل از مرحله ساخت متوجه شود و یا با ایده و خلاقیتهای حاصل از دانش و تجربه خود طراحی را بهبود ببخشد. در ادامه به جزییات کاربردهای نرم افزار Pspice میپردازیم:
کاربردهای نرم افزار pspice (پی اسپایس)
نرم افزار Pspice میتواند با استفاده از منطق تحلیل گره، مدار مورد نظر شما را تحلیل کند و محاسبات خود را انجام شدهد و ولتاژ، جریان و توان تمام قسمتهای مختلف مدار را به شما نمایش دهد. علاوه بر این قادر است که شکل موج ولتاژ، جریان و توان هر قسمتی از مدار را بر حسب زمان ترسیم کند و پاسخ گذرای مدار را به شما نمایش دهد. نرم افزار Pspice در حوزه فرکانس نیز میتواند مدار را تحلیل کرده و هر خروجی مورد انتظاری را بر حسب فرکانس به شما نمایش دهد و نمایش پاسخ فرکانسی و تحلیل نویز از دیگر قابلیت های این نرم افزار است. یکی دیگر از تحلیل های نرم افزار Pspice جاروب کردن یک پارامتر DC است که محور افقی شما به جای زمان یا فرکانس، پارامتر مورد نظر خواهد شد؛ به عنوان مثال میتوانید خروجی مدار که فرض کنیم ولتاژ کلکتور یک ترانزیستور باشد که تقویت شده ی ولتاژ ورودی مدار است را بر حسب تغییرات ولتاژ تغذیه DC مدار مشاهده کنید. به عنوان یک مثال دیگر میتوانید نسبت جریان کلکتور به جریان بیس ترانزیستور که همان بتای ترانزیستور دو قطبی است را بر حسب تغییرات دما یا تغذیه DC مدار مشاهده کنید.
علاوه بر موارد گفته شده در بالا که تحلیل های ساختاری و اصلی به حساب میایند، نرم افزار Pspice تعدادی آپشن های تحلیلی نیز در نظر گرفته است که شما میتوانید آن ها را به تحلیل اصلی خود اضافه کنید. این آپشن ها شامل جاروب کردن یک پارامتر و یا دما و اثر آن در خروجی که میتواند بر حسب زمان و یا فرکانس باشد هستند؛ در واقع به عنوان مثال در اینجا اثر تغییرات ولتاژ تغذیه DC را بر روی خروجی مورد نظر در حوزه زمان و یا فرکانس مشاهده میکنید در حالی که محور افقی شما همان زمان و یا فرکانس است و در این حالت شما به جای یک نمودار چندین نمودار خواهید داشت. دو آپشن تحلیلی دیگر نیز داریم که بر اساس احتمالات و لحاظ کردن مدلهای آماری و احتمالی برای تلورانس و خطا در نظر گرفته شده اند. آپشن Monte Carlo که اثر تلورانس یک المان مانند مقاومت را لحاظ میکند و Worst Case که بدترین و بهترین حالت تحلیلی را به نمایش میگذارد. همچنین به سوال شما که سالیدورک چیست نیز پاسخ خواهیم داد
از دیگر امکانات نرم افزار Pspice تغییر پارامترهای یک مدل و یا ساخت مدل جدید است که بسیار کاربردی بوده و میتواند به عنوان مثال اثر تغییر بتای یک ترانزیستور دو قطبی در خروجی آن را به شما نشان دهد.
نرم افزار Pspice کتابخانه کاملی دارد و انواع قطعات شامل خازن و مقاومت و دیود و ترانزیستور و آپ امپ و گیت های منطقی دیجیتال و … و منابع ولتاژ و جریان مختلف دی سی و سینوسی و پالس و مثلثی و دندان اره ای و منابع دیجیتال را دارد.
محیطی که خروجی های نرم افزار Pspice با استفاده از پروب در آن ترسیم میشوند نیز قابلیت های جذابی دارد و شما در آنجا نیز امکانات ترسیمی زیادی در اختیار دارید و انواع توابع ریاضی و تبدیل فوریه و … را میتوانید بر روی سیگنال ها اعمال کنید.
سخن آخر درباره pspice:
امروزه نرم افزار Ppsice علاوه بر حوزه های آکادمیک و دانشگاهی و پروژه ها در صنعت و شرکتها بسیار مورد توجه قرار گرفته است و اگر به آگهی های استخدام پیرامون خود توجه کنید منتوجه این امر خواهید شد، این نرم افزار برای تمامی دانشجوهای مهندسی برق، مکاترونیک، الکترونیک، رباتیک، الکتروتکنیک و مهندسان برق فعال در شاخه های مختلف صنعت و هر فردی که علاقه مند به دنیای برق و الکترونیک باشد جذاب و کاربردی خواهد بود و هر آنچه که شما در تحلیل و طراحی نیاز داشته باشید فراتر از نیاز و انتظارات در اختیارتان قرار میدهد و شرکت سازنده این نرم افزار یک شرکت قدرتمند و پیگیر است و مدام در صدد بهبود و پیشرفت نرم افزار خود میباشد.
نویسنده: مهندس علیرضا ایرانشاهی
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
میکروکنترل چیست؟ و در چه صنایعی کاربرد دارد
آشنایی با نرم افزار های مهندسی برق
دیدگاهتان را بنویسید