محیط قالب سازی (Mold tools) در سالیدورک
در این سری از آموزش های نرم افزار سالیدورک قصد داریم شما محیط قالب سازی (Mold tools) آشنا کنیم. به کمک دستورات این محیط می توانیم انواع قالب های ریخته گری یا تزریق اعم از پلاستیک، دایکست و … را ایجاد کنیم.
در ادامه شما را به دیدن قسمتی از پکیج مقدماتی و پیشرفته آموزش سالیدورک دعوت می کنیم.
دستورات محیط قالب سازی سالیدورک به طور کلی به چهار بخش تقسیم میشود:
- ابزارهای کمکی برای ایجاد سطح جدایش
- ابزارهای کمکی برای ارزیابی قطعه از نظر زاویه
- ابزارهای کمکی برای ایجاد تغییرات مقیاس و زاویه
- ابزارهای ایجاد قسمت core و cavity قالب
مراحل ایجاد قالب در سالیدورک
برای ایجاد یک قالب در ابتدا باید با کمک ابزارهای محیط part قطعه مد نظر را طراحی کنیم. سپس نوار command manager سربرگ mold tools را اجرا می کنیم.
زاویه خروج از قالب در سالیدورک
ابتدا باید با کمک دستور draft analysis میزان زاویه انحراف را بسنجیم:
در اینجا بعد از اجرا کردن این دستور قطعه به سه رنگ سبز، قرمز و زرد در می آید. که رنگ سبز گویای زاویه مثبت و رنگ قرمز گویای زاویه منفی است. هرکدام از این زاویه ها در برگیرنده یک قسمت از قالب (core,cavity) هستند. و اما زاویه زرد رنگ: در واقع رنگ زرد نشان دهنده زاویه صفر است که ما باید این زاویه یا در ناحیه core قرار دهیم یا ناحیه cavity. در واقع یا باید به زاویه مثبت تبدیل کنیم یا زاویه منفی. در واقع اینکار بابت این است که اگر جسم دارای زاویه منفی باشد هنگام خارج کردن آن از قالب ممکن است دچار شکستگی شود.
برای از بین بردن زاویه صفر میتوانیم از دستور draft کمک میگیریم و با توجه به زاویه مد نظر(معمولا 1 درجه) به شکل زاویه میدهیم. در برخی مواقع ممکن است که بابت از بین بردن زاویه صفر در خوده شکل تغییراتی ایجاد کنیم. که برای اینکار باید به قسمت edit sketch طرح برویم.
شرینک قطعه (انقباض)
در مرحله بعدی باید درصد انقباض α (ضریب انبساط حرارتی) با کمک دستور scale اعمال کنیم. در واقع چون جسم موقع سرد شد مقداری منقبض میشود ما باید این مقیاس را اعمال کنیم تا به راحتی از قالب جدا شود.
ضریب α برای مواد گوناگون متفاوت است اما برای اغلب مواد 0.01 در نظر میگیرند که در سربرگ scale به صورت 1.01 وارد می شود.
ایجاد حفره و ماهیچه در سالیدورک
پس طی مراحل فوق باید خط جدایش قالب را با کمک دستور parting lineانتخاب کنیم. برای اینکار باید صفحه ای که مخواهیم خط جدایش در آن قرار بگیرد را انتخاب کنیم که این صفحه عمود بر محور باز و بسته شدن قالب است.
اگر بر روی سطح قطعه سوراخی وجود داشته باشد باید با کمک دستور shut-off surfaces آنرا ببندیم تا یا در قسمت cavity قالب یا در core قالب قرار بگیرد.
مرحله بعد مشخص کردن سطح جدایش است. برای اینکار گزینه parting surface را اجرا میکنیم و نرم افزار با محاسبات سطح جدایش را انتخاب میکند.
اخرین مرحله ایجاد قالب با کمک دستور tooling split است. که این دستور دوقسمت core و cavity را شناسایی میکند و قالب را ایجاد میکند. عملکرد ان به این صورت است که ابتدا دستور را اجرا میکنیم و بعد بر روی parting surface طرح قالب را با محیط sketch ایجاد میکنیم که معمولا به صورت مستطیل است سپس از محیط اسکچ خارج میشویم. دستور tooling split اسکچ را انتخاب میکند. در مرحله اخر باید اسکچی که انتخاب شده را است را حجم دهیم که در واقع قالب نهایی قطعه است.
گاهی ممکن است قطعه دارای پیچیدگی هایی باشد که نرم افزار به طور خودکار نتواند سطح جدایش قالب یا قسمت core , cavity را شناسایی کند. در این مواقع باید با کمک ابزارهای محیط mold tools به صورت دستی قالب را ایجاد کنیم. که این ابزار ها شامل: offset surface, plannar surface, radiate surface, ruled surface, است.
سوالات متداول
بله، با استفاده از دستورات محیط Mold میتوان قالب تزریق پلاستیک را مدلسازی کرد.
بله، با استفاده از دستور Draft analysis میتوان زاویه خروج از قالب را بدست آورد.
1. آشنایی با مباحث تئوری قالب سازی
2. سالیدورک مقدماتی
با استفاده از ابزار Core & Cavity میتوانید حفره و ماهیچه قالب را ایجاد کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
آموزش معادله نویسی در سالیدورک (Equation)
پمپ بنزین خودرو مسئول انتقال سوخت از مخزن به موتور
کاتیون و هر آنچه که باید بدانید | کاتیون یون مثبت است؟
wan به چه معناست و چه کاربردی دارد؟
توربین فرانسیس و کاربرد و تفاوت این توربین
دیدگاهتان را بنویسید