برنامه متلب چیست؟
اگر وارد دنیای برنامهنویسی شده باشید، خواسته یا ناخواسته اسم برنامه متلب (Matlab) به گوشتان خورده است. این نرمافزار هم مانند آموزش سالیدورک یکی از بهترین ابزارها جهت انجام مطالعات در رشته های مهندسی و علوم پایه است. در صورتیکه شما هم فکر میکنید متلب یک ماشین حساب عظیم برای انجام محاسبات پیچیده است، به شما توصیه میکنیم تا انتهای مطلب با ما همراه باشید تا به بررسی کاربردها و جنبه های مختلف آن بپردازیم.
تاریخچه متلب
در اواخر دهه 70 میلادی، شخصی به نام Cleve Moler (کلیو مولر) که رئیس بخش علوم کامپیوتر دانشگاه دانشگاه نیو مکزیکو بود، این برنامه را برای یادگیری مباحثی به دانش آموزان خود طراحی کرد. رفته رفته آوازه این برنامه به سایر دانشگاه ها رسید و علاقمندان زیادی در میان جوامع ریاضیات کاربردی پیدا کرد. به همین دلیل به سرعت آوازه آن سبب شد که افراد زیادی سعی در توسعه گسترده آن داشته باشند.
در همین راستا، در سال 1984، روسای دانشگاه استنفورد با در نظر گرفتن پتانسیل تجاری متلب، تصمیم به توسعه آن گرفتند. به مرور زمان این نرمافزار توسعه داده شده تا به شکل امروزی خود درآمده است. برای اولین بار، نرمافزار فوق توسط محققان مهندسی کنترل به کار گرفته شد و در مدت زمان کوتاهی توانست به سایر حوزه ها نیز وارد شود.
شرکت سازنده برنامه که در سال 1984 تاسیس شد، مت ورکس نام داشته که امروزه بالغ بر 200 نفر پرسنل و کارشناس متخصص دارد. دفتر مرکزی آن در ایالت ماساچوست، شهر ناتیک قرار دارد.
کاربرد نرم افزار متلب
به خاطر افزایش سرعت و کارایی نرمافزار، متلب با استفاده از زبان برنامهنویسی سی (C) نوشته شده است. همچنین لازم به ذکر است که رابط گرافیکی آن به زبان جاوا (java) است. برنامه های آن غالبا متن باز بوده و بسیار انعطاف پذیر و ساده هستند. به خاطر همین رابط کاربری آسان بوده که استفاده از آن در سراسر دنیا در حال گسترش است.
برای محقق شدن این سهولت استفاده، شرکت سازنده و توسعه دهندگان آن در موسسات علمی سراسر جهان، جعبه ابزارهای مختلفی برای این نرمافزار طراحی میکنند که استفاده از آن را راحت تر و لذت بخش میکند. از جمله این جعبه ابزارها میتوانیم به لیست زیر اشاره کنیم:
جعبه ابزار کنترل؛ برای توابع و ابزارهای محاسباتی در رشته مهندسی کنترل
- جعبه ابزار فازی؛ برای ابزارهای محاسبات و توابع فازی
- جعبه ابزار مخابرات؛ برای محاسبات رشته مهندسی مخابرات
- جعبه ابزار محاسبات؛ جهت توابع و ابزارهای مرتبط با محاسبات عددی
- جعبه ابزار محاسبات سمبولیک
- جعبه ابزار احتمالات
- جعبه ابزار تخمین؛ در راستای توابع و محاسبات تخمین سیستم در رشته مهندسی کنترل
- جعبه ابزار پردازش تصویر
- جعبه ابزار شبکه های عصبی
- جعبه ابزار جمع آوری داده
- جعبه ابزار اتصال به نرمافزارهای مربوط به طراحی و کنترل مدار
- جعبه ابزار پردازش صوت
- جعبه ابزار آمار برای محاسبات آماری
تفاوت نرم افزار متلب و میپل
نرم افزار کانادایی میپل، یکی از شناخته شده ترین نرم افزارهای ریاضی است. این برنامه حاصل تلاشهای علمی صدها دانشجو است. از جمله ویژگی های میپل میتوان به توانایی ذخیره منطق و عبارات جبری و سپس پردازش آنها اشاره کرد. با استفاده از برنامه میپل میتوان به طراحی الگوریتم های ریاضی پرداخت. محیط برنامهنویسی متلب بیشتر مناسب رشته های مهندسی است؛ چرا که محاسبات آن بر پایه تخمین و تقریبسازی ریاضیاتی انجام میشود.
محاسبات با نرم افزار متلب
با اینکه این نرمافزار به زبان C و C++ نوشته شده است، اما نیازی نیست که برای کار کردن با آن به این زبانها تسلط داشته باشید. زبان این نرمافزار سطح بالایی دارد و به زبان انسان نزدیک است. به همین خاطر به سرعت و به آسانی قادر خواهید بود آن را فرا بگیرید. علیرغم هزینه گزافی بالغ بر 50 هزار دلار برای تهیه لایسنس این برنامه در سایر کشورها، به خاطر فقدان قوانین کپی رایت، در ایران از نسخه کرک شده آن استفاده میشود.
دامنه کاربرد متلب به شرکتهای بزرگی از جمله اپل و سامسونگ نیز کشیده شده است.
این برنامه کتابخانه های بزرگی در موضوعات مختلف دارد. از جمله این کتابخانهها میتوان به پردازش تصویر و سیگنال، حل دستگاه معادلات و معادلات دیفرانسیل جزئی، هوش مصنوعی، کنترل و… اشاره کرد. علاوه بر این، بخشی از این برنامه با نام Simulink، شبیه سازی سیستمهای مختلف و مدلسازی را به بهترین شکل و با دقت بالا انجام میدهد. از این قابلیت در عرصه های مختلف از جمله هوافضا، الکترونیک، کنترل و سایر رشته های مهندسی استفاده های زیادی میشود.
این برنامه جامع صرفا توسط افراد شرکت خود توسعه داده میشود و Open Source نیست. این موضوع سبب میشود که برنامه های نوشته شده با استفاده از آن نسبت به سایر نرمافزارهایی چون پایتون، از پایداری بیشتری برخوردار باشند. یکی از قابلیتهای خوب آن، توانایی خروجی C و C++ از کد متلب است. برای تکمیل مهارت ها و دانش بیشتر نیازمند این سات که شما آموزش موشن استادی در سالیدورک را برای متحرک سازی اجسام مشاهده نمایید. از جمله مشکلات این نرمافزار باید به اشغال زیاد رم رایانه نسبت به سایر برنامه ها، عدم کارکرد مناسب برای کارهایی چون توسعه وب و همچنین هزینه زیاد لایسنس آن اشاره کرد. در صورتیکه میخواهید در مورد این نرمافزار اطلاعات بیشتری کسب کنید و طرز کار با آن را یاد بگیرید، به وب سایت ما مراجعه فرمایید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
رزوه چیست؟ [پارامترها و ابزار شناسایی رزوه]
چاپگر سه بعدی چیست و چه کاربردی دارد
تحلیل به کمک کامپیوتر (نرم افزارهای CAE)
میکروکنترل چیست؟ و در چه صنایعی کاربرد دارد
دیدگاهتان را بنویسید