بادامک و پیرو چیست ؟ آشنایی با انواع بادامک و پیرو
آنچه در این مقاله خواهید آموخت :
شناخت انواع مختلف پیرو
شناخت انواع مختلف بادامک
شناخت انواع سیستم های مختلف بادامک و پیرو
بادامک و پیرو
بادامک یک عضو مکانیک است که به وسیله تماس مستقیم حرکت را به پیرو انتقال می دهد عضو راننده را بادامک و عضو رانده را پیرو می نامیم، بادامک می تواند دارای حرکت دورانی ، انتقالی ، نوسانی و… باشد. پیرو نیز به نوبه خود می تواند دارای حرکت دورانی و یا انتقالی باشد.
پیرو ها را می توان براساس شکل ظاهری، انواع حرکت های انجام شده توسط آنها و باالخره موقعیت های واقعی خط حرکت شان دسته بندی کرد
انواع پیرو
پیرو ها به پنج دسته تقسیم بندی می شوند :
- پیرو تیغه ای
- پیرو غلتان
- پیرو تخت
- پیرو غلتان خارج از مرکز
- پیرو تخت خارج از مرکز
پیرو تیغه ای دارای ساختمان بسیار ساده ای می باشد ولی به خاطر نرخ سایش بسیار زیاد موجود در نقطه تماس کاربرد زیادی ندارد.
پیرو غلتان گونه ای عملی تر از پیرو تیغه ای می باشد، پیرو غلتان جسم استوانه ای شکل است که امکان دوران آزاد حول مفصل پین دار برای آن فراهم می کند عمل غلتیدن این نوع پیرو ها در سرعت کم غلتش خالص می باشد ولی هر چه سرعت افزایش پیدا کند عمل غلتش خالص به ترکیبی از اعمال
غلتش و لغزشی تبدیل می گردد.
پیرو های غلتان زمانی که بادامک دچار یک خیز ناگهانی و زیاد می گردد، ایجاد اشکال می کنند. زیرا در چنین وضعیتی پیرو غلتان بادامک خود را فشرده می کند.
بهینه ترین نوع پیرو را می توان پیرو تخت دانست این نوع پیرو زمانی که بادامک دچار خیز ناگهانی و زیاد می گردد بادامک را فشرده نمی کند
اگر پیرو در امتداد محور گذران از مرکز دوران بادامک نظیرش حرکت کند به آن پیرو خارج از مرکز می گویند و به دوسته ی پیرو غلتان خارج از مرکز و پیرو تخت خارج از مرکز تقسیم بندی می شوند .
انواع بادامک
اگر پیرو بخواهد دقیقا حرکت انتقالی ایجاد شده توسط بادامک را تولید کند باید دائما و در تمامی سرعت ها در حال تماس با بادامک باشد. به کمک پیرو بارگذاری توسط یک فنر فشاری و یا به وسیله نیروی ثقلی، می توان از شرط حرکت مثبت (تماس دائم بادامک و پیرو) اطمینان پیدا کرد البته در بعضی از موارد ممکن است از تجهیزات هیدرولیکی و یا پنوماتیکی نیز استفاده کرد شرط حرکت مثبت را می توان با به کار گیری پیرو غلتان، در شیار یک بادامک و یا به وسیله پیرو های مزدوج نیز به دست آورد.
حال که با پیرو که عضو جدایی ناپذیر بادامک است آشنا شده اید به سراغ بادامک می رویم
پیشنهاد مکتبی نو: مدلسازی مکانیزم بادامک در آموزش سالیدورک
بادامک های را می توان براساس ویژگی های مختلف تقسیم بندی کرد
- بادامک براساس نوع حرکت پیرو شان
- بادامک براساس شکل ظاهری شان
- بادامک براساس نوع قید موجود در پیروشان
بادامک : عضو راننده مجموعه بادامک و پیرو را بادامک می گویند یک بادامک می تواند دارای یکی از سه نمودارهای حرکت مهم زیر باشد:
- نمودار رفت – برگشت (R-R)
- نمودار ثابت – رفت – برگشت (R-R-D)
- ثابت رفت – ثابت برگشت (R-D-R-D)
نمودارهای حرکت رفت -برگشت (R-R) یک پیرو برحسب زاویه جابه جایی بادامکش نشان داده می شودنمودار رفت – برگشت نمایان گر چگونگی باال و پایین رفتن یک پیرو با توجه به میزان جابه جایی بادامک آن است یک پیرومی تواند دارای تغییر مکان خطی یا زاویه ای باشد یک دوره گردش بادامک زمانی کامل می گردد که بادامک دورانی به اندازه 360 درجه انجام دهد. دوره گردش از هنگامی که زاویه صفر درجه است شروع می شود تا زمانی که میزان رفت به حداکثر مقدارخود یعنی بتا برسد
نمودار حرکت ثابت – رفت – برگشت (R-R-D) با یک حرکت ثابت پیرو شروع می شود و بامجموعه ای از حرکت رفت – برگشت کامل می گردد شرایط ثابت یک پیرو بیانگر این مطلب
است که پیرو دارای هیچ گونه جا به جایی خالصی نمی باشد و سرعت و شتاب آن نیز برابر صفر است.
نمودار حرکت ثابت -رفت -ثابت – برگشت (R-D-R-D) پیرو با یک حرکت ثابت پیرو شروع و با مجموعه ای از حرکت رفت -ثابت – برگشت کامل می گردد.
شکل بادامک ها
بادامک ها را از روی شکل ظاهری شان نیز می شود دسته بندی کرد. شکل یک بادامک می تواند به صورت گوه ای، استوانه ای، مارپیچی، مخروطی، کروی، گوی سان، شعاعی، مزدوج یا سه بعدی باشد. بادامک می تواند دارای هریک از حرکت های دورانی و یا انتقالی باشد.
طراحی بادامک گوه ای بسیار ساده است پیرو چنین بادامک هایی باید به طور دائم با بادامک درتماس باشد این عمل را می توان به وسیله یک فنر پیش بارگذاری شده، یا ایجاد حرکت مثبت درون شیاری برای پیرو مهیا کرد.
دربادامک های شعاعی یا دیسکی پیرو دارای حرکت شعاعی نسبت به مرکز دوران بادامک است بادامک های صفحه ای یا دیسکی به خاطر سادگی و حجم کم بسیار متداول می باشند.
بادامک مزدوج دارای یک زوج بادامک دیسکی میباشد که به طور پیوسته با یک پیرو در تماس میباشند. بادامک مزدوج زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که هدف، داشتن سرعت های بالا، بارهای دینامیکی زیاد، سرو صدای کم، سایش کم و بالخره قابلیت کنترل بالای پیرو باشد.
بادامک های مارپیچی گونه ای از بادامک تخت با شیار مارپیچ است که قادر به کنترل حرکت نوسانی و یا انتقالی پیرو نظیرش می باشد کاربرد این نوع بادامک به خاطر آن که بادامک برای قرار دادن پیرو درموقعیت اولیه اش ، باید دورانی درخالف جهت حرکت داشته باشد محدود می باشد.
بادامک گوی سان یا بشکه ای حرکت پیرو توسط شیار محیطی بریده شده برروی سطح بادامک ایجاد می گردد به طور کلی دونوع بادامک گوی سان وجود دارد که هرنوع توسط سطح بادامک مشخص می شود سطوح مورد نظر بادامک می تواند محدب یا مقعر باشند. بادامک گوی سان زمانی مورد استفاده
قرار می گیرد که زاویه نوسان پیرو زیاد باشد به خاطرشیار موجود برروی سطح بادامک ، کاربرد این نوع بادامک تنها محدود به سرعت های کم است.
نوع دیگر بادامک، بادامک مخروطی است که پیرو این بادامک مختصری در امتداد خط مولد مخروط حرکت می کند بادامک های مخروطی به خاطر هزی نه زیاد ساخت استعمال زیادی ندارند.
در این مقاله به بررسی شناخت انواع مختلف پیرو ها و انواع بادامک ها پرداختیم با انواع سیستم های بادامک پیرو اشنا شدیم بادامک ها را براساس حرکت پیرو ، شکل ظاهری بادامک و براساس نوع قید آن بررسی کردیم امیدوارم از ارائه این مطالب نهایت استفاده را برده باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) چیست؟
کاربرد هوش مصنوعی در مهندسی مکانیک
هیدرولیک چیست؟ | اجزا و انواع سیستم هیدرولیک
دیدگاهتان را بنویسید