اتصالات چسبی [مزایا و معایب]
اتصال چسبی نوعی اتصال است که در آن از یک ماده چسبنده برای اتصال قوی مکانیکی بین دو قطعه که چسبنده نامیده میشوند استفاده میشود. با وجود اینکه روش های اتصال سازهای زیاد دیگری (مانند روش چفت و بست، جوش کاری و پرچکاری) وجود دارند، اتصالاتِ چسبی مزایای خاص بهتری نسبت به این روش ها ارائه میکنند که در ادامه با آن می پردازیم.
تاریخچه چسب
یکی از قدیمی ترین روش های اتصال اجسام به یکدیگر استفاده از چسب بوده است و آثار گذشته نشان میدهد که حدود سه هزار سال قبل، از چسب استفاده شده است. چسب های قدیمی حالتی شبیه به قیر داشته اند و برای مثال از آنها در برج بابل استفاده شده است. تا قرن بیستم تکنولوژی چسب ها پیشرفت بسیار کمی داشته است. در جنگ جهانی دوم قدم بزرگی برای اتصال فلزات به یکدیگر و به سایر مواد به علت نیاز شدید به آنها برداشته شد. برای این منظور از مخلوط رزین فنلی باپلی کلروپرن و یا نیتریل، چسبهای مفیدی ساخته شد. در سال 1950 به منظور چسباندن فلزات به یکدیگر تلاش فراوان شد و نمونه هایی از چسب های اپوکسی که قدرت چسبندگی بسیار خوبی به مواد مختلف دارند، تهیه گردید.
پیشنهاد مکتبی نو: آموزش سالیدورک
تکنولوژی چسب ها در سه دهه اخیر رشد زیادی نموده است، برای مثال آمار نشان میدهد که در سال 1966 در حدود هفت میلیون پوند چسب در دنیا مصرف شده است که نسبت به مصرف در سال 1965 پانزده درصد افزایش داشته است. امروزه در دنیا بیش از صدها سازنده و فرمول دهنده چسب ها وجود دارند و این تعداد روز به روز افزایش مییابد. برای مثال صنعت چسب در آمریکا بصورت یک حرفه تخصصی در آمده که در آن هزاران نفر به کار و فعالیت مشغولند.
مزایا و معایب اتصال چسبی
چسب ها امروزه به عنوان یکی از پرکاربردترین گزینه ها در اتصالات کاربرد دارند و از آنجا که چسب ها پیشرفت و گسترش فراوانی در اتصالات قطعات دارند دارای مزایا و معایب بسیاری هستند که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم.
پیشنهاد مکتبی نو: وایرکات چیست؟ [مزایا و معایب وایرکات]
مزایای اتصالات چسبی
- توزیع یکنواخت تنش در تمام مناطق پیوند و در نتیجه حداقل بودن تمرکز تنش از طریق اتصال چسبی امکان پذیر است. در تصویر زیر نیز به طور شماتیکی مقایسه توزیع تنش را در یک اتصال چسبی و اتصال پیچ و مهره میتوان مشاهده کرد.
- چسب ها مواد مختلفی را که از یک جنس نبوده مانند اتصال کامپوزیت به فلز و دارای ضخامت متفاوت می باشند به یکدیگر متصل میکنند.
- کاهش وزن سازه در صورت استفاده از چسب به جای پیچ یا پرچ و جلوگیری از خوردگی گالوانیک بین مواد غیر همجنس.
- ظاهر محصول ساخته شده با چسباندن سطوح صاف به همدیگر بهتر و مرغوب تر میگردد و حذف درزها، شکاف ها و پرچ ها نیز ممکن میگردد.
- استحکام جسم ساخته شده از اجزاء مختلف توسط چسب اغلب بیشتر و هزینه آن کمتر از بکارگیری یک روش جایگزینی دیگر است.
- در بسیاری از موارد وجود لایه چسب بین سطوح موجب عایق شدن الکتریکی، حرارتی و یا صدا در جسم میگردد.
معایب اتصالات چسبی
- تشکیل پیوند چسبی بستگی به آماده سازی سطوح قبل از چسبیدن، نحوه ی تهیه و استعمال چسب ها، اختلال پذیری چسب با سطوح با سطوح اتصال یابنده، درجه حرارت، فشار، میزان رطوبت محیط زمان پخت دارد. تنظیم و کنترل این پارامترها موجب پیچیدگی فرایند میگردد.
- استحکام بهینه فوری برخلاف سایر روش ها (مانند جوشکاری) عملی نمیشود و نیاز به عملیات حرارتی و یا اعمال فشار در هنگام ساخت دارند.
- بازرسی اتصالات چسبی، تعمیر و تعمیم آن در صورت نیاز دشوار میباشد.
- هدایت الکتریکی و حرارتی چسب ها ضعیف بوده مگر آنکه با پرکننده مناسبی به کار روند.
- اتصالات چسبی حساس به رطوبت میباشند که با بکارگیری آنها در محیط های با رطوبت بالا استحکام اتصال را با مشکل روبرو میکنند. جهت مدلسازی این نوع اتصالات فقط کافیه شما آموزش موشن استادی در سالیدورک را مشاهده نمایید.
انواع بارگذاری بر روی اتصالات چسبی
دلایل بسیاری برای ایجاد تنش ها در اتصالات چسبی وجود دارد همچنین شما میتوانید با آموزش شیت متال در سالیدورک این مهارت را به طور کامل کسب نمایید که در این قسمت بطور مختصر به برخی از آنها اشاره می کنیم:
- بارگذاری استاتیکی
- بارگذاری دینامیکی
- بارگذاری حرارتی
- بارگذاری رطوبتی
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) چیست؟
کاربرد هوش مصنوعی در مهندسی مکانیک
هیدرولیک چیست؟ | اجزا و انواع سیستم هیدرولیک
دیدگاهتان را بنویسید