آشنایی با نرم افزار های مهندسی صنایع
مقدمه آشنایی با نرم افزار های مهندسی صنایع
پیچیدگی و اهمیت نرم افزارهای گوناگون در سیستمهای صنعتی پیوسته در حال افزایش است. اگر این روند به همین شکل ادامه یابد، میتوان گفت مهمترین وظیفه مهندسین صنایع که در حال حاضر این زمینه کار میکنند یا به دنبال کار هستند، آشنایی با نرم افزار های مهندسی صنایع است. در این مطلب چند مورد از پرکاربردترین این نرم افزارها که بخشهای مختلف سیستمهای صنعتی هر روزه با آنها سروکار دارند را معرفی میکنیم. اگر به دنبال این هستید تا بدانید سالیدورک چیست و چه کاربردی در مهندسی صنایع دارد با ما همراه باشید.
1- نرم افزار Microsoft Excel
امروزه مجموعه نرم افزاری آفیس در همه مشاغل و رشتههای مهندسی کاربرد دارد. اکسل مخصوصاً یکی از مهمترین ارکان سازماندهی دادهها، تنظیم گزارشها و انجام محاسبات است که نیاز است مهندسین صنایع برای انجام این فعالیتها به آن مسلط باشند. این نرم افزار با ارائه ابزارهایی، محاسبات ریاضی و ترسیم نمودار با ابزارهای گرافیکی را به راحتی بر اساس دادههای ورودی کاربر انجام میدهد. جداول صفحه گسترده ستونی و ردیفی برای محاسبات در اختیار کاربر قرار گرفته تا با رسم توابع و نمودارهای داده، تجزیه و تحلیل آماری خود را شروع کنند.
2- نرم افزار ms project یا msp
مایکروسافت پروجکت از مهمترین نرم افزارهای مهندسان صنایع و به عبارتی عصای دست مدیران پروژه است. مدیریت پروژه که از دادههای مربوط به پروژه آگاه است، میتواند از MSP استفاده کرده و با مشاهده پروژه در مقیاس بزرگ و دستیابی به کلیه جزئیات موردنیاز برای رسیدن به هدف، آنها را وارد کرده و زمانبندی پروژه را سازماندهی میکنند. همچنین این نرم افزار قابلیت ثبت ایده و تبدیل آن به طراحیهای قابل اجرا را در اختیار مهندس صنایع قرار میدهد.
3- نرم افزار پریماورا
از نرم افزارهای مدیریت پروژه که مهندسین صنایع از آن استفاده میکنند، میتوان به پریماورا اشاره کرد. این برنامه که در سال 1983 توسط کمپانی سیستمهای پریماور عرضه شد و بعدها در سال 2008 توسط کمپانی اوراکل خریداری شد، امکان مدیریت پروژه، مدیریت محصول، قابلیت همکاری و کنترل را به مهندس صنایع میدهد و میتواند در کنار سایر نرم افزارهای سازمانی مانند اوراکل و سیستمهای ERP SAP در پروژههای فشرده مانند مهندسی و ساختوساز، هوافضا و دفاع، آب و برق، نفت و گاز، تولید صنعتی، مواد شیمیایی، خدمات مالی، خودرو، ارتباطات، مراقبتهای بهداشتی و دولتی، مسافرت و حمل و نقل مورد استفاده قرار گیرد.
4- آشنایی با نرم افزار های مهندسی صنایع: نرم افزار GAMS
GAMS به معنی سیستم مدلسازی جبری برای کاربردهایی که نیازمند مدلسازیهای بزرگ و پیچیده هستند، طراحی شده است. مهندسین صنایع میتوانند در این محیط، مدلهای بزرگ طراحی و نگهداری کرده و بعدها در شرایط دیگر از آنها استفاده کنند. هدف اصلی طراحی این نرم افزار تحقیق در عملیات، مدلسازی مسائل بهینهسازی خطی، غیرخطی و ترکیبی بوده و در مسائلی مانند اعداد صحیح و مختلط و برنامهریزیهای خطی و غیرخطی و … به کار برده میشود.
آشنایی با نرم افزارهای رشته مهندسی عمران
5- نرم افزار lindo
نرم افزار لیندو یکی دیگر از نرم افزارهای موردنیاز مهندسین صنایع برای بهینهسازی و حل مسائل تحقیق در عملیات است. lindo قادر است مسائل کنترل خطی را فوراً حل کند و نتایج آن را در کنار تحلیل حساسیت ارائه نماید.
6- نرم افزار Expert Choice
این نرم افزار برای تصمیمگیری چند معیاره بر اساس AHP بکار برده میشود و بعضاً نتایج را در قالب نمودارها و گرافهای متعدد ارائه میدهد. در نرم افزار Expert Choice علاوه بر امکان طراحی نمودار سلسله مراتب تصمیمگیری و طراحی سؤالات، قابلیت تحلیل حساسیت تصمیمگیری نسبت به تغییرات، تعیین ترجیحات و اولویتها و محاسبه وزن نهایی نیز در اختیار کاربر قرار میگیرد.
7-آشنایی با نرم افزار های مهندسی صنایع: نرم افزار کامفار (Comfar)
کامفار که به دستان سازمان توسعه صنعتی سازمان ملل متحد طراحی و منتشر شده، یکی دیگر از نرم افزارهای تحلیل مالی کاربردی مهندسان صنایع است که به منظور مطالعات اقتصادی مهندسی مانند شبیهسازی و تحلیل فرایند مالی، امکانسنجی و طرح توجیه فنی و اقتصادی به کار میرود و از زبان فارسی نیز پشتیبانی میکند!
به آن دسته از مهندسین صنایع که قصد دارند در حوزه مالی و امکانسنجی طرحهای توجیهی فعالیت کنند، یا حتی دانشجویان رشتههای مدیریت و اقتصاد، آشنایی با نرم افزار کامفار توصیه میشود اما اگر به دنبال متحرک سازی در اجسام هستید بهتر است آموزش موشن استادی در سالیدورک را دنبال نمایید.
8- نرم افزار Spss
نرم افزار spss که در رشته مهندسی صنایع برای مدیریت و مستندسازی دادهها استفاده میشود و یکی از مهمترین نرم افزارهای کاربردی این رشته است، کاربردهای فراوانی در تحلیل آماری علوم اجتماعی دارد. مهندسان صنایع برای تحلیل دادهها در Spss باید سه مرحله را پشت سر بگذارند.
- ابتدا دادههای خام را وارد کرده و آنها را در یک فایل مجزا ذخیره کنند.
- سپس نوع تحلیلی که باید بر روی دادهها انجام شود را مشخص کنند.
- در نهایت به وارسی برونداد بپردازند.
9- اتوکد (Autocad) برای طراحی قطعات صنعتی
بیشتر طراحان از نرمافزاری مانند اتوکد برای تبدیل طرحها به نقشههای فنی استفاده میکنند. از این نقاشیها برای ایجاد ساختار ابزارها یا ماشینها استفاده خواهد شد و طرحهایی که زده میشود، شامل اطلاعاتی چون ابعاد قطعه، مواد موردنیاز و روشهای پیادهسازی هستند. ابزار هایی مانند اوتو کد سالیدورک از ابزار های پر کابرد شبیه سازی و مدل سازی هستند از این رو بسیاری از دانشجویان هستند که به دنبال آموزش سالیدورک هستند
اتوکد یکی از ضروریترین نرم افزارهای این بخش است و میتوان در آن طرحهایی ایجاد کرد که قابلیت اصلاح دارند و میتوان آنها را ناتمام رها کرد و بعدها مجدداً طراحی را ادامه داد. همچنین میتوان برای شبیهسازی عملکرد یک نمونه اولیه در شرایط تنش یا فشار بالا از این نرم افزار استفاده کرد. وجود بیشمار کتابخانهها و الگوهای متنوع، یادگیری اتوکد را به یکی از بایدهای مهندسان صنایع تبدیل کرده است.
کلام آخر
همانطور که دیدیم، نرم افزارهای کامپیوتری از حوزه سیستمهای تعبیه شده و HMI (رابط انسان و ماشین) گرفته تا پردازش و تجزیه و تحلیل دادهها، شبیهسازی و … راه خود را به تک تک بخشهای توسعه یک سیستم صنعتی باز کردهاند. آنچه مسلم است اینکه آشنایی با نرم افزار های مهندسی صنایع در تمامی این زمینهها و تسلط به همه آنها برای یک فرد نیازمند صرف زمان و هزینه بسیار زیادی است و چندان منطقی به نظر نمیرسد برای آموزش سطح سازی پیشرفته و ورق کاری دوره آموزش شیت متال در سالیدورک را مشاهده نمایید. . پیشنهاد میکنیم ابتدا یک حوزه که قصد دارید در آن متخصص شوید را انتخاب کرده و بعد به دنبال نرم افزارها و زبانهای برنامه نویسی مربوط به آن حوزه باشید. از همراهی شما سپاسگزاریم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
رزوه چیست؟ [پارامترها و ابزار شناسایی رزوه]
چاپگر سه بعدی چیست و چه کاربردی دارد
تحلیل به کمک کامپیوتر (نرم افزارهای CAE)
دیدگاهتان را بنویسید