آشنایی با بازار کار مهندسی مکانیک [درآمد + مهارت ها]
رشته مکانیک را میتوان یکی از مهمترین زیر رشتههای شاخه فیزیک دانست. جذاب بالا و همچنین علاقه بسیاری از محصلان موجب شده است تا مبحث بازار کار مهندسی مکانیک نیز مورد توجه قرار بگیرد. مهندسی مکانیک از جمله معدود رشتههایی به شمار میآید که تقریباً در اکثر دانشگاههای کشور تدریس میشود. این رشته به مباحث مرتبط با بخش مکانیک علم فیزیک و مسائلی مانند حرکت اجسام، فشارها و نیروهای وارد شده و … میپردازد.
در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را به طور کامل با رشته مهندسی مکانیک و همچنین بازار کار آن آشنا کنیم. اگر یکی از محصولانی هستند که قصد دارند این رشته مهندسی را به عنوان رشته تحصیلی خود انتخاب کنند و یا به طور کلی در این زمینه کنجکاو هستید، ادامه متن را به هیچ وجه از دست ندهید
شناخت رشته مهندسی مکانیک
در ابتدای بحث بازار کار رشته مهندسی مکانیک باید این رشته جذاب را مورد بررسی قرار دهیم. همانطور که گفته شد، این رشته به اصول فیزیکی مباحثی همچون جابهجایی، انتقال نیرو و … میپردازد.
متخصصان این رشته باید میتوانند در حیطه طراحی و پژوهشهای مربوط به ساخت تجهیزات حملونقل، طراحی و تدوین دستگاههای کنترل فشار، طراحی دستگاههای مکانیکی (به خصوص رباتها)، طراحی دستگاههای دفاعی و یا تهاجمی (موشکها، پلهای ارتباطی بازشو)، بررسی بحث کنترل کیفیت شرکتهای صنعتی، طراحی دستگاههای ماژولار، طراحی دستگاههای مونتاژ و … فعالیت کنند. ماهیت کلی این رشته اگرچه تئوری است، اما به دلایل مختلف معمولاً محصلان رشته مهندسی مکانیک باید علاوه بر دروس نظری، دروس آزمایشگاهی و یا حتی واحدهای مربوط به کارگاههای ساخت تجهیزات را نیز پشت سر بگذارند.
به طور کلی افرادی که قصد دارند این رشته را انتخاب کنند باید در دروسی مانند ریاضی و فیزیک مهارت بالایی داشته باشند، زیرا اکثر واحدهای این رشته با این دو درس مرتبط است.
بازار کار مهندسی مکانیک چگونه است؟
در بین رشتههایی که در این رده قرار میگیرند، بازار کار مهندسی مکانیک نسبتاً مناسب محسوب میشود. اگر در این رشته مهارت قابل قبولی کسب کنید میتوانید به راحتی در اکثر شرکتهای دولتی مشغول به کار شوید. خوشبختانه بسیاری از محصلان این رشته نیز میتوانند همزمان با دوره دانشجویی، فعالیت خود را در شرکتهای خصوصی ادامه دهند تا در عین یادگیری اصول تئوری، به طور کامل با فضای کاری این رشته آشنا شوند.
مهمترین مراکز شغلی برای فارغالتحصیلان رشته مهندسی مکانیک مواردی همچون کارخانههای صنعتی، کارگاههای تولیدی، آموزشگاههای فنی و دانشگاهها هستند. بازار کار این رشته محدودیت خاصی ندارد و تقریباً همه فارغالتحصیلان (اعم از کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) میتوانند با توجه به سوابق کاری و همچنین میزان مهارت خود در پستهای مختلفی فعالیت کنند.
برخلاف رشتههایی همچون مهندسی عمران، گستره بازار کار رشته مهندسی مکانیک وابستگی زیادی به مهارت فرد دارد. جهت استخدام در شرکتهای دولتی میتوان در آزمونهای استخدامی سراسر شرکت کرد و شرکتهای خصوصی نیز معمولاً دارای آزمونهای ویژه خود هستند. یکی از مهارت های مهم این رشته تخصص داشتن در نرم افزار ها مرتبط با فعالیت مورد نظر هستش. که این نرم افزارها را میتوان به سه دسته اصلی تقسیم کرد:
- نرم افزارهای طراحی به کمک کامپیوتر (CAD)
- نرم افزاهای تحلیل به کمک کامپیوتر (CAE)
- نرم افزاهای ساخت به کمک کامپیوتر (CAM)
دوره ی جامع سالیدورک از صفر تا صد | کاملترین دوره سالیدورک
آموزش مهندسی معکوس با Geomagic Design X
آموزش جئومجیک سالیدورک (Geomagic for SolidWorks)
اگرچه بازار کار این رشته در سالهای اخیر پر جنب و جوشتر شده است، اما فارغالتحصیلان مجرب میتوانند به راحتی در زمینه مدنظر خود آماده به کار شوند. نرخ بیکاری این رشته در مقایسه با سایر رشتههای مهندسی بسیار کمتر است و کمتری مهندس مکانیکی را میتوان یافت که در شرکت خصوصی و یا دولتی استخدام نشده باشد.
درآمد مهندسی مکانیک چقدر است؟
یکی از مهمترین پرسشها در زمینه بازار کار مهندسی مکانیک، با درآمد حاصل از این رشته مرتبط است. قاعدتاً میزان درآمد شما پس از فارغالتحصیلانی به فاکتورهای مختلفی همچون میزان مهارت شما، میزان تحصیلات و شرکتی که در آن مشغول به کار شدهاید بستگی دارد.
به طور کلی میتوان گفت فارغالتحصیلانی که در بازار کار خصوصی فعالیت میکنند معمولاً سطح درآمدی بسیار بیشتری نسبت به افرادی دارند که در شرکتهای دولتی مشغول به کار شدهاند، البته این بدان معنا نیست که سطح درآمد فعالان شرکتهای دولتی کم است. برای کسب مهارت متحرک سازی نیازمند این است که شما آموزش موشن استادی در سالیدورک را مشاهده نمایید.
مهندسی مکانیک نیز مانند اکثر رشتههای مهندسی درآمد بسیار خوبی را برای شما به ارمغان میآورد. علاوه بر این، امنیت شغلی این رشته بسیار بالاست و معمولاً میتوان از این لحاظ اطمینان خاطر داشت. از لحاظ جایگاه و سمت شغلی نیز میتوان مهندسی مکانیک را یکی از محترمترین رشتههای تحصیلی دانست، زیرا در اکثر شرکتهای موجود به فارغالتحصیلان این رشته اهمیت خاصی داده میشود.
یکی دیگر از مهمترین مباحث در زمینه بازار کار رشته مهندسی مکانیک، بهکارگیری فارغالتحصیلان این رشته به عنوان مشاوران و کارشناسان فنی است. امروزه مهندسان مکانیک میتوانند در مواردی همچون کارشناسی فنی شرکتهای مختلفی همچون بانکها، صندوقهای سرمایهگذاری و … مشغول به کار شوند.
شرکتهای خودروسازی نیز از جمله مهمترین مقاصد برای فارغالتحصیلان این رشته محبوب به شمار میآيند. افرادی که وارد شرکتهای خودروسازی میشوند معمولاً در اموری همچون طراحی ساخت قسمتهای مختلف خودرو، تهیه برنامههای رایانهای مخصوص طراحی تجهیزات مکانیکی، تولید ابزارآلات مخصوص خط تولید و … فعالیت خواهند کرد.
بازار کار مهندسی مکانیک در سایر کشورها چقدر است؟
بازار کار مهندسی مکانیک در سایر کشورهای جهان نیز بازاری گسترده محسوب میشود و فعالان این رشته معمولاً درآمد بسیار بالایی دارند. از جمله مهمترین کشورهای مقصد برای فارغالتحصیلان مهندسی مکانیک میتوان به مواردی همچون ایالات متحده آمریکا (با حقوق متوسط بیش از هشتاد هزار دلار به صورت سالانه)، کانادا (با حقوق متوسط بیش از هشتاد و پنج هزار دلار به صورت سالانه) و همچنین آلمان (با حقوق متوسط بیش از شصت هزار دلار به صورت سالانه) اشاره کرد.
کشورهای واقع در شرق آسیا نیز میتوانند گزینههای مناسبی برای مهندسان مکانیکی باشند که قصد دارند در خارج از کشور فعالیت کنند. حقوق مهندسان مکانیک در کشورهایی همچون سنگاپور، ژاپن و مالزی به بیش از پنجاه هزار دلار در سال میرسد که رقمی بینظیر است.
سخن پایانی
در این متن به بررسی بازار کار مهندسی مکانیک و همچنین مباحث کلی مربوط به این رشته پرداختیم. همانطور که در ابتدای متن گفته شد، در سالهای اخیر تعداد محصلان فعال در این رشته با افزایش چشمگیری روبهرو بوده است. دلیل این امر را میتوان با بازار کار مناسب و جذابیتهای این رشته تحصیلی مرتبط دانست.
محصلان رشته مهندسی مکانیک میتوانند در شرکتهای ساخت تجهیزات و ماشینآلات صنعتی، طراحی و تولید وسايل حملونقل، طراحی و تولید رباتها و … مشغول به کار شوند. درآمد این رشته نیز در برابر سایر رشتههای همرده آن، بسیار مناسب است. شما میتوانید برای شروع دوره آموزش شیت متال در سالیدورکس را مشاهده نمایید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) چیست؟
کاربرد هوش مصنوعی در مهندسی مکانیک
هیدرولیک چیست؟ | اجزا و انواع سیستم هیدرولیک
دیدگاهتان را بنویسید